Clinica AS

Ce este bila? Ce rol are in sistemul digestiv?

Colecistul cunoscut in limbajul multor pacienti ca si bila sau fierea, este un organ localizat la nivelul ficatului, mai exact pe fata viscerala a acestuia in fosa biliara. Are o lungime de 8-10 cm si volum de cca 40-50 cm3. Colecistul preia bila de la ficat, ( in 24 ore 800ml-1200 ml) si o elibereaza catre duoden unde participa in procesul digestiei-absorbtia lipidelor si vitaminelor liposolubile(A,D,E si K). Cantitatea de bila secretata este in functie de “zestrea genetica” si tipul alimentelor consumate.

Ce inseamna bila lenesa?

Bila lenesa sau diskinezia biliara de tip hipoton sau aton (bila se contracta prea putin sau deloc) este o patologie caracterizata de miscari anormale ale peretilor biliari rezultand o eliberare ineficienta, in acest caz scazuta, a lichidului biliar deci o digestie deficitara determinand simptomatologia.

Care sunt cauzele pentru Diskinezia biliara?

Cauzele diskineziei biliare pot fi:

Alimentatia dezordonata

Obezitatea

Calculi/pietrele la nivelul colecistului

Afectiuni ale ficatului: hepatite

Afectiuni ale pancreasului- pancreatita

Afectiuni ale stomacului-gastrita, ulcerul

Anemia

Anumite infectii cum ar fi Epstein Barr

“Jocuri” hormonale, consum contraceptive, premenstrual

Ca si simptomatologie, pacientul poate prezenta unul sau mai multe din urmatoarele:

Durere in hipocondrul drept (sub rebordul costal drept) in anumite cazuri insotita de durere in umarul drept

Cefalee(durere de cap)

Greata

Varsaturi

Modificari tranzit intestinal (scaune modificate)

Inapetenta (lipsa poftei de mancare)

Balonare

Ce dieta se recomanda pacientilor cu Diskinezia biliara?

Sunt recomandate alimentele “usoare” fara prajeli si grasimi: supa de legume fara grasime, legume fierte, la cuptor (fasole verde, morcov, conopida, cartofi,salate); paste fainoase, carnea slaba: peste slab (salau, stiuca, biban), pui (fara pielita), vita – toate fierte, la cuptor; lactate cu continut scazut de grasimi, de preferta iaurt, branza dulce de vaca, urda (branza fara cheag), fructe proaspete, coapte sau sub forma de compot, gem, dulceata; paine prajita (se evita painea proaspata).

Ce tratament se impune?

In primul rand vreau sa mentionez ca la o parte din pacienti simptomatologia poate trece fara medicamente doar tinand regim alimentar. La cei la care se impune medicatie, tratamentul este compus din medicamente antispastice, antiinflamatoare si analgezice si poate sa dureze o perioada mai lunga, cateva luni. Tratamentul chirurgical, colecistectomia se impune doar la pacientii care nu raspund la tratamentul medicamentos.

Pacientul cu aceasta afectiune trebuie sa respecte cateva regului de de baza: mese regulate cu alimente usoare, plimbari in aer liber (evita sedentarismul).

Sunt multe plante cu rol terapeutic in diskinezia biliara.

In functie de tipul diskineziei se pot consuma ceaiuri si preparate pe baza de plante (dintre cele mai cunoscute) astfel:

Diskinezia hipotona sau atona („colecist lenes”): cicoare, galbenele, levantica, crusin

Diskinezia hipertona: sunatoare, cimbru, cimbrisor, coada soricelului, macese, menta, roinita, rostopasca, papadie.

Ce efecte are consumul excesiv de alcool asupra bilei leneșe?

Alcoolul ca si alimnetele bogate in grasimi „lenevesc” bila. Astfel  bila nu se ma excreta, digestia lipidelor/grasimilor nu mai are loc si apar simptomele descrise. Asa se explica cazuistica bogata in timpul sarbatorilor si  dupa evenimentele unde are loc consumul de alcool.

Ce alimente sunt de evitat?

Se evita: alimentele „grele”, bogate in grasimi; legumele precum: fasole, linte, mazare.vinete (tot ce este sub forma de boabe sau contin seminte), ciuperci, ardei iute, ridichi, ceapa, usturoi; carne grasa: peste gras (hering, somn, nisetru etc), icre, fructele de mare, vanat, porc, rata, gasca, mezeluri; oua prajite; grasimi concentrate (untura, slanina); fructe: nuci, migdale, alune; painea proaspata; bauturi alcoolice, cafea; se evita fumatul.

Dr. Laura Panait

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol