Clinica AS

Întrebări frecvente despre Staphylococcus aureus

Ce este Staphylococcus aureus? 

Staphylococcus este o bacterie patogena dintr-un grup de 30 bacterii de forma sferica , coci gram pozitivi. Este numita si “superbacterie” deoarece nu mai raspunde la actiunea unor antibiotice.

Este normal sa il avem? 

Colonizaeaza in mod normal piele si mucoasa nazala. In conditii de sanatate buna, sistem imunitar bun, Staphylococcus nu da raspuns patogen, infectii.

In conditii de boli cronice, aparare imunitara deficitara, Staphyloccocul patrunde in circulatia sanvina si/ sau la nivelul unor organe: inima, plamani, sistem osteoarticular etc, determinand infectii de multe ori cu impact major.

Ce simptome are? Ce consecinte are?

Staphyloccocul poate detrmina infectii forme minore pana la forme severe in functie de organul afectat si raspunsul imunitar al organismului. 

Iata cateva exemple:

  • Infectii la nivelul pielii (abcese, hidrosadenite) – formatiuni cu secretii purulente;
  • Infectii de plaga chirurgicala: febra, dehiscenta/desfacerea plagii, secretie purulenta, roseate locala, febra;
  • Infectii digestive: febra, greata, varsaturi, scaune diareice, durere abdominala;
  • Infectii tract respirator (faringita, bronsita, pneumonie): febra, dificultate in respiratie;
  • Sistem osteoarticular (osteomielite): febra, frison, dureri articulare/ osoase insotite de eritem (roseate) la nivelul respectiv;
  • Ochi: secretii purulente;
  • La nivel mamar (sani), mastita: dureri la nivelul sanilor, roseate, caldura locala, stare febrila. 

Cine este mai predispus la Staphylococcus aureus?

Predispozitia cea mai mare de a dezvolta aceste infectii o au pacienti care au nevoie de dializa, au cateter urinar sau diagnostic de diabet zaharat, HIV, boli neoplazice (cancer), boli vasculare, pulmonare, in general boli cornice.

Cum se diagnosticheaza Staphylococcus aureus??

Determinarea anticorpilor impotriva toxinei se face doar in anumite situatii. In functie de aparatul afectat se analizeaza: sange, sputa, secretia oculara, continut gastric, materii fecale etc.

La ce medic trebuie sa mergi daca suspectezi Staphylococcus aureus?

In functie de localizarea infectiei, “unde doare”, pacientul se prezinta la medicau dermatolog, medicina interna, oftalmolog, gastroenterolog etc.

Pentru a nu se plimba la toate specialitatile cel mai bine este sa se prezinte la medicul de familie/ medicina generala care poate indruma titntit pacientul si, in acelasi timp, sa recomande un set de investigatii  a probelor biologice de baza.

Ce metode de tratament sunt?

Cel mai frecvent se primeste tratament antibiotic. De multe ori, pacienti iau antibioticul recomandat de un prieten care a trecut prin asa ceva si “a mers bine”. Este foarte important ca pacientul sa se prezinte la medic pentru a primi un antibiotic ce I se potriveste si actioneaza tintit. Astfel, se inlatura rezistenta la antibiotice si rezultatele acesteia. Un antibiotic folosit necorespunzator poate duce, pe langa cresterea rezistentei la antibioticul respectiv si la agravarea infectiei cu deterioararea starii generale a organismului.

Incurajam ca orice tratament sa fie luat sub indrumare medicala si teste corespunzatoare: analize probe biologice si antibiograma

Pe langa tratamentul antibiotic (tratatrea cauzei) se folosesc si medicamente pentru inlaturarea simptomelor si semnelor, respective drenare, curatare chirurgicala unde este cazul.

Exista si tratamente naturiste? 

Avand in vedere cresterea rezistentei la antibiotice tot mai larg raspandita, s-au facut studii pentru gasirea de noi agenti antimicrobieni si care modifica rezistenta la antibiotic.

Conform Lett Appl Microbiol.2018 Jun;66(6):491-495. doi: 10.1111/lam.12880. Epub 2018 Apr 19. Mierea de Manuka prin metilglioxal (MGO), componentul sau activ are proprietati antimicrobiene cat si proprietatea de a creste eficienta antibioticelor aprobate de FDA.

Este contagios?

Multe persoane pot fi “purtatori sanatosi” ai aceste bacterii si sa o transmita mai departe avand in vedere ca rezista pe suprafete si obiecte chiar si la temperaturi extreme. Ea se poate transmite si de la o persoana la alta.

Dr. Laura Panait

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol