Clinica AS

Pericolele dezechilibrului hormonal netratat

Atunci când apare un dezechilibru hormonal, care este ignorat sau nu este tratat corespunzător, pot apărea pericole grave pentru sănătate, cauzate de diverse modificări care au loc în corpul tău. Hormonii sunt mesageri chimici care controlează și reglează activitatea organelor și celulelor tale. Dezechilibrele pot afecta toate aspectele vieții tale și pot cauza dificultăți dacă nu sunt tratate. Cele mai frecvente cauze ale dezechilibrelor hormonale se datorează stresului, dietei, mediului, stilului de viață și vârstei.

Atât femeile, cât și bărbații pot avea deficiențe hormonale care pot cauza probleme grave de sănătate. Nivelurile scăzute de insulină pot duce la diabet (dezechilibru de zahăr din sânge); nivelurile scăzute de DHEA pot fi asociate cu depresia și stresul; iar nivelurile de cortizol pot fi crescute sau scăzute din cauza anxietății cronice și a stresului.

Există patru hormoni care au un impact mai mare și foarte direct asupra sănătății mentale și a creierului.

  • Estrogenul – Modulator al dispoziției
  • Progesteronul – hormonul anti-anxietate
  • Testosteron – Dispoziție, motivație, sexualitate, putere
  • Hormoni tiroidieni – responsabili de Reglarea energiei în corp

De obicei, nivelurile de estradiol (estrogen) și progesteron se modifică într-un mod previzibil pe tot parcursul ciclului menstrual. Când ceva nu merge bine, pot apărea simptome. Simptomele se pot datora nivelurilor crescute de estrogen („dominanța estrogenului”), nivelurilor scăzute de estrogen, nivelurilor scăzute de progesteron sau unei combinații de niveluri scăzute de estrogen și progesteron. Testarea hormonală este necesară pentru a determina cauza simptomelor, precum și tratamentul adecvat. De exemplu, bufeurile și transpirațiile nocturne la femeile aflate în perimenopauză sunt de obicei atribuite nivelurilor scăzute de estrogen, dar foarte adesea aceleași simptome se datorează în schimb nivelurilor scăzute de progesteron! Uneori, nivelul scăzut de testosteron poate cauza scăderea libidoului, dar există mulți alți factori care pot duce, de asemenea, la scăderea dorinței sexuale.

La Clinica AS ai posibilitatea efectuări testelor de sânge pentru a determina natura dezechilibrului hormonal. Medicul endocrinolog, în urma unei consultații, îți va indica zilele din lună când poți veni pentru recoltare, întrucât acestea sunt determinate în raport cu ciclul menstrual. 

Care sunt consecințele dezechilibrului hormonal netratat?

Unele dintre cele mai periculoase aspecte ale unui dezechilibru nu sunt de fapt simptomele, ci ceea ce ar putea reprezenta acestea. Pot varia de la diabet, probleme cu tiroida sau chiar o tumoare benignă sau malignă. Anumite obiceiuri cotidiene pot afecta funcționarea hormonală optimă, dar dereglările pot avea cauze mai grave. 

Care sunt semnalele de alarmă care pot indica dezechilibre hormonale? 

  • Anxietate
  • Depresie
  • Diabet
  • Oboseală
  • Probleme de memorie
  • Modificări ale dispoziției
  • Psihoză
  • Probleme de somn

Cum se administrează un tratament hormonal?

Există multe opțiuni pentru gestionarea simptomelor produse de dereglările hormonale. De la medicamente precum antidepresive, suplimente nutritive sau terapia de substituție hormonală (HRT). Împreună cu medicul endocrinolog de la Clinica AS, poți găsi varianta care funcționează cel mai bine pentru tine. Cel mai bun mod de a învăța să-ți gestionezi dezechilibrul hormonal este să mergi la medicul de specialitate. Numai în acest fel poți explora în siguranță opțiunile de tratament.

Pe lângă vizita la medic, îți mai recomandăm să te preocupi mai mult de nevoile și dorințele tale, să ai mai multă grijă de tine, în primul rând, la fel cum ai avea grijă de o altă persoană. Asta înseamnă să acorzi prioritate sănătății tale fizice, mentale și emoționale. Este vorba despre a te hrăni corespunzător și corect, de a face mișcare și de a te preocupa permanent să menții un stil de viață sănătos. 

Te așteptăm la Clinica AS, unde sănătatea ta este întotdeauna prioritatea noastră!

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol