
SOS Alunite!
Depisteaza si previne cancerul de piele.
Ce trebuie să știi despre alunițe?
Nevul, denumirea medicală a aluniței, este o leziune benignă a pielii apărută în urma înmulțirii celulelor care produc pigment, denumite celule melanocite. Alunițele pot exista din naștere, acestea fiind alunițe congenitale, sau se pot dezvolta ulterior. Una dintre cauzele apariției mai târzie a alunițelor pe mâini, gât, față, în zonele mai expuse ale corpului, poate fi expunerea pielii la soare în condiții necorespunzătoare.
Pielea deschisă la culoare este predispusă să aibă mai multe alunițe decât celelalte tipuri de piele. Numărul alunițelor depinde de factori genetici, acțiunea soarelui asupra pielii și starea sistemului imunitar.


Tipul alunițelor
Alunițele pot varia în dimensiune, culoare și proeminență. Astfel, se pot observa alunițe albastre, maro, gri, roșii, negre sau de culoarea pielii. Alunițele care dor, cresc, te mănâncă sau prezintă orice fel de modificări trebuie diagnosticate de urgență de către medicul dermatolog. În ceea ce privește alunițele cu risc crescut de transformare în melanom, acestea sunt nevii atipici, cu margini neregulate și pigment neuniform. Alunițele apărute brusc pe piele, necesită și ele o investigare amănunțită din partea medicului dermatolog pentru a determina, pe cât posibil, cauza apariției, a identifica structura lor și dacă se încadrează în categoria alunițelor cu risc de cancer.
Cea mai mare temere cu privire la alunițe este modificarea lor. La început, un melanom poate arăta ca o aluniță normală, dar, în timp, poate suferi o dezorganizare în structură și se poate mări.
Controlul alunițelor – de ce este important?
Alunițele la copii sau adulți sunt investigate prin examinare clinică de către medicul dermatolog Dacă se observă un număr mare al alunițelor pe corp sau un aspect atipic pentru unii nevi, doctorul specialist în examinarea alunițelor de la Clinica AS va recomanda examinarea dermatoscopică.
La Clinica AS, examenul dermatoscopic digital se realizează cu aparatul Foto Finder care ajută la stabilirea unui diagnostic corect al alunițelor și diferențierea diagnosticului melanomului malign de alunițele obișnuite. Controlul periodic al alunițelor este important pentru depistarea precoce a melanomului malign sau a altor cancere cutanate. De asemenea, examinarea alunițelor previne intervențiile chirugicale care nu sunt necesare. Tratarea alunițelor periculoase are șanse mari de reușită atunci când problema este identificată la timp.


Cum te ajută Foto Finder în verificarea alunițelor?
Tehnologia Foto Finder este singurul sistem cu capacitatea de a oferi integrat o hartă a pielii tale. Pe baza ei, vei obține o analiză completă și corectă asupra oricăror tipuri de leziuni. Negi, alunițe, pete sau cicatrici pigmentate, camera foto de înaltă precizie care este în dotarea aparatului captează cu maximă acuratețe, rapid și fără disconfort imagini perfect iluminate ale întregului corp.
Metoda de examinare a alunițelor este non-invazivă, ușor de efectuat fără o pregătire suplimentară din partea ta.
Imaginile obținute prin intermediul Foto Finder sunt stocate automat în baza ta de date. La controlul anual al alunițelor, se vor compara imaginile din baza de date cu cele noi. Astfel, se identifică orice modificare apărută la alunițele vechi sau dacă numărul lor a crescut.
Diagnosticul pentru scoaterea chirurgicală a alunițelor identificate a fi cu probleme, se pune în urma analizei complete și amănunțite a structurii și formei lor.
Beneficiile screening-ului cu Foto Finder?
- Fața și tot corpul sunt fotografiate cu un aparat ultra performant;
- Depistarea rapida a alunitelor-problema si generarea unui raport despre riscul de malignitate;
- Monitorizezi întreaga suprafață cutanată și fiecare aluniță
- Obții un examinare și o analiză a pielii tale din cap până în picioare în timp foarte scurt
- Verificările periodice devin ușor de făcut
- Arhivarea fotografiilor cu alunițe pentru comparație la următoarea consultație
- Cea mai bună metodă de videodermatoscopie digitală;


Program de verificare a alunițelor la Clinica AS
La Clinica AS, susținem prevenția și depistarea timpurie a cancerului provocat de alunițele atipice. Medicul dermatolog al clinicii recomandă:
- Autoexaminarea lunară a pielii
- Consultarea medicului dermatolog dacă apar modificări semnificative la alunițele existente
- Control dermatologic la apariția unor alunițe noi
- Examinarea dermatoscopică anuală, mai ales în cazul în care alunițele sunt prezente în număr mare, dacă există istoric personal de cancer de piele sau în familie
- Efectuarea unei hărți dermatoscopice digitale
Clinica AS organizează periodic programe de verificare a alunițelor. În cadrul acestor programe, poți beneficia de prețuri speciale pentru consultul dermatologic, verificarea dermatoscopică a alunițelor și examinarea alunițelor prin screening cu Foto Finder.
Consult pentru alunițe? Află acum dacă ai nevoie urgentă de programare.


Doctor Ana Maria Visinescu ~
Medic Specialist Dermatovenerologie
Competente: Apiterapie, Fitoterapie si Aromaterapie, Dermato-Cosmetologie, Dermatoscopie, Laser in dermatologie
Doamna doctor Ana Maria Visinescu vă răspunde la cele mai frecvente întrebări legate de alunițe:
Am o aluniță care mă doare. Ce trebuie să fac?
Alunițele dureroase nu sunt neaprat un semn că ai ceva grav. Însă, pentru siguranța și liniștea ta, mergi la un consult dermatologic pentru diagnosticarea corectă a afecțiunii.
Am o aluniță ruptă. Cum procedez?
Alunița se curăță cu Betadine, se pansează cu un pansament steril și se programează un consult la medicul dermatolog.
Am o aluniță care a crescut. Trebuie să merg la medic?
Da. Orice modificare a aluniței determină prezentarea la medicul dermatolog.
Am o aluniță în zona inghinală? Am nevoie de consult?
Orice aluniță, indiferent de zona unde a crescut, are nevoie de un control pentru a se stabili natura ei.
Pot merge la solar dacă am alunițe?
Folosirea solarului dacă ai alunițe este contraindicată pentru că, pe termen lung, poate determina modificarea alunițelor. Acest lucru poate duce la apariția cancerului de piele.
Am o aluniță care sângerează. Este grav?
Dacă îți sângerează o aluniță, trebuie sa mergi la medic sa stabilească dacă nevul respectiv este benign sau malign. Nu întârzia să te programezi.
Am multe alunițe. Am nevoie de un consult?
Da. Ai nevoie de consult periodic anual pentru a ține sub observație alunițele. Aceasta este cea mai bună metodă de prevenție a cancerului de piele.