Clinica AS

7 utilizări medicale ale Toxinei Botulinice despre care nu știai

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Toxina botulinică înseamnă mai mult decât ștergerea ridurilor

Mulți cunosc efectele cosmetice ale injectării pielii cu toxina botulinică. Însă, aplicare acestei substanțe înseamnă mai mult decât paralizarea mușchilor care cauzează riduri. Toxina botulinică poate fi utilizată în tratamentul unei game variate de afecțiuni medicale, de la probleme majore, cum ar fi durerile intense, până la probleme izolate, precum spasmele musculare.

Dar să analizăm care sunt utilizările mai puțin cunoscute ale toxinei botulinice.

  1. Migrenele

Neurologii susțin că persoanele care suferă de migrenă au foarte mari șanse să beneficieze de tratament injectabil cu toxină botulinică. FDA (Food and Drug Administration) a aprobat din 2010 toxina botulinică ca substanță folosită pentru tratarea migrenelor cronice. Migrena cronică este definită ca o durere de cap ce persistă mai mult de 3 luni de zile, 15 zile pe lună. În general, migrenele se manifestă într-un interval de 4 ore și pot dura până la 3 zile. Atunci când este utilizată ca tratament împotriva migrenelor, toxina botulinică este injectată în zona tâmplelor, a frunții, gâtului și umerilor, împiedicând astfel transmiterea durerii la centrii nervoși.

  1. Nevralgia

Durerea în urma nevralgiei își poate găsi alinarea cu injecțiile cu toxină botulinică. Nevralgia reprezintă o durere intensă de-a lungul unui traiect nervos survenită în urma unei leziuni a unui nerv senzitiv. Afecțiunea poate fi constantă sau își poate face apariția în episoade. De asemenea, nevralgia occipitală, cu simptome similare cu cele ale migrenei, poate fi tratată cu injecțiile cu toxină botulinică.

  1. Spasmul muscular

Toxina botulinică injectată poate reduce spasmul sau contractarea involuntară a mușchilor cauzată de diverși factori. Substanța are puterea să ofere mai mult decât un beneficiu cosmetic, fiind un adjuvant în eliminarea durerii pentru anumite perioade de timp.

  1. Transpirația excesivă

Hiperhidroza este tratată cu injecții cu toxină botulinică aplicate în zona cu probleme: axilă, picioare sau palme. După injectare, toxina blochează semnalele chimice ale nervilor care stimulează glandele care secretă transpirația.

  1. Hiperactivitatea vezicii urinare

Persoanele care se confruntă cu incontinența urinară sau hiperactivitatea vezicii urinare pot apela cu încredere la injecțiile cu toxină botulinică efectuate în peretele vezicii urinare. Efectul este de reducere a senzației de urinare frecventă în timpul zilei, oferind în același timp mai mult confort pe durata nopții.

  1. Blefarospasmul

Când ”se zbate ochiul” o injecție cu toxină botulinică rezolvă problema, iar efectul durează până la 6 luni de zile.

  1. Bruxismul

Afecțiunea se manifestă în special în timpul somnului când maxilarul de încleștează necontrolat, afectând dinții și provocând durere. Slăbirea mușchiului ce cauzează contractarea maxilarului prin injectarea toxinei botulinice reduce presiunea exercitată asupra dinților, reducând astfel deteriorarea lor.

Riscuri și efecte secundare ale toxinei botulinice

Deși toxina botulinică are multiple avantaje în utilizarea medicală, este foarte important ca înainte de aplicarea tratamentului să discuți cu un medic cu experiență pentru a identifica dacă acest tip de tratament este potrivit pentru tine. Ca orice altă substanță, există anumite riscuri și efecte secundare, dintre care cele mai uzuale fiind: edemul și vânătăile în zonele injectate, dureri de cap sau simptome asemănătoare cu cele ale unei răceli. Discută cu doctorul înainte de efectuarea tratamentului medical cu toxina botulinică.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol