1. Pregătirea pacientului în vederea recoltării probelor de sânge
2. Pregătirea în vederea recoltării Exsudatului faringian
3. Pregătirea în vederea recoltării Secretiilor vaginale / de col
4. Pregătirea în vederea recoltării raclatului lingual (pentru examen fungi)
5. Pregătirea în vederea recoltării salivei pentru determinarea Imunoglobulinei A secretorii sau cortisolului salivar
6. Recoltarea probei de urină pentru Urocultura
7. Recoltarea probei de urină pentru Examenul urinii (Sumar de urină și sediment urinar)
8. Recoltarea probei de urină pentru Testul Addis (Sediment urinar cantitativ/24 h)
9. Recoltarea probei de urină pentru Testul Hamburger (Sediment urinar cantitativ/3 h sau cilindruria minutata)
10. Recoltarea probei de urină pentru determinări cantitative de glucoză, uree, creatinina, clearance-ul creatininei, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, proteine, acid uric, microalbuminurie
11. Recoltarea probei de urină pentru steroizi urinări (17-OH-corticosteroizi, 17-cetosteroizi), metanefrine, catecolamine, acid-5 hidroxiindolacetic, acid delta-aminolevulinic
12. Recoltarea probei de urină pentru Testul NMP-22
13. Recoltarea probei de materii fecale pentru Coprocultură
14. Recoltarea probei de materii fecale pentru testul de hemoragii oculte
15. Recoltarea probei de materii fecale pentru Proba de digestie
16. Recoltarea probei de materii fecale pentru Uroporfirine și Protoporfirine
17. Recoltarea probei de materii fecale pentru Amprenta anala (depistarea ouălor de Enterobius vermicularis prin metodă Hall)
18. Recoltarea sputei pentru Examenul citobacteriologic
▸ Probele de sânge se recoltează dimineață deoarece există variații diurne importante ale multor parametri.
▸ Dar sunt situații speciale, solicitate de medicul care va indică analiză, în care proba de sânge se recoltează la o anumită ora (de exemplu cortizol, ACTH, hormoni tiroidieni etc.)
▸ Probele se recoltează pe nemancate (înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid). O cantitate cât de mică de aliment, suc sau cafea poate duce la modificări importante pentru marea majoritate a parametrilor.
▸ Cu o seară înainte de recoltare, ultima masă nu trebuie să depășească ora 18.00 și este bine să fie cât mai ușoară (fără mâncăruri cu sos, prăjeli, grăsimi, dulciuri concentrate, etc.). Nerespectarea acestei condiții poate duce la modificarea “clarității” serului/plasmei cu foarte mari erori ale rezultatelor.
▸ Nu se recoltează după efort fizic deoarece o serie de parametrii sunt foarte “sensibili” la efort muscular.
▸ Plansul (în special la copii), emoțiile, frică pot influență mulți parametrii ;
▸ Repausul sexual cu minim 48 ore înainte de recoltare (atât la femei cât și la bărbați) și pentru bărbați minim 7 zile de la un eventual tușeu rectal sau masaj prostatic, previn modificări extrem de importante pentru o serie de parametrii chiar dacă aceștia se determina din sânge
▸ Atenție! În situațiile în care nu poate fi evitată luarea unui medicament înainte de recoltarea sângelui, acest lucru trebuie adus la cunoștință laboratorului și a medicului care interpretează rezultatele.
▸ Atenție! Dacă urmați un tratament medicamentos de mai mult timp (chiar banalele vitamine sau energizante) atenționați medicul care interpretează rezultatele.
▸ Atenție ! După terminarea recoltării sângelui prin punctie venoasă, respectați indicațiile asistenței care a recoltat: nu îndoiți antebrațul și mențineți presiune pe locul punctiei timp de 5 minute. Țineți brațul întins și nu frectionati locul de unde vi s-a recoltat sânge. Nu va îmbrăcăți hainele și nu ridicați greutăți (chiar serviete sau alte bagaje de mâna) decât după ce v-ați asigurat că s-a oprit sângerarea. Dacă sângerarea se prelungește peste cele 5 minute recomandate, adresați-va asistenței de la punctul de recoltare.
▸ Se recoltează de preferință la un cabinet ORL pentru că medicul să exploreze zona și să poată recolta direct din leziune.
▸ Recoltarea se face dimineață înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid și înainte de a se efectua igienă gurii (periajul, pastă de dinți, apă de gură pot modifică flora bacteriană de la nivelul faringelui). Dacă acest lucru nu se poate realiza, exsudatul faringian se poate recolta după minim 4 ore de la ingestia de alimente sau efectuarea igienei bucale.
▸ Se recoltează în cabinetul de ginecologie după minim 48 de ore de la ultimul contact sexual, lavaj intravaginal sau tratament local intravaginal
▸ Pregătirea în vederea recoltării Secretiilor uretrale
▸ Probele pentru examenul microbiologic al secretiilor uretrale se recoltează în cabinetul de urologie după minim 24 de ore de la ultimul contact sexual, înainte de urinare sau la minim 2 ore după ultima urinare.
▸ Probele pentru determinarea HPV se recoltează în cabinetul de urologie după minim 48 de ore de la ultimul contact sexual, peniscopie, tratamante locale, recoltare de secreții uretrale pentru alte tipuri de analize și înainte de urinare sau la minim 2 ore după ultima urinare.
▸ În cazul secretiei din șanțul balano-preputial se recomandă evitarea toaletei locale înaintea recoltării.
▸ Recoltarea se face dimineață înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid și înainte de a se efectua igienă gurii (periajul, pastă de dinți, apă de gură pot modifică flora bucală). Dacă acest lucru nu se poate realiza, raclatul lingual se poate recolta după minim 4 ore de la ingestia de alimente sau efectuarea igienei bucale.
▸ Recoltarea se efectuează la minim 1 ora după masă, fumat, aplicarea unui tratament administrat prin inhalare, pulverizare intraorală sau sublingual
▸ Se recoltează la laborator prin scuipare într-un recipint steril sau prin colectare cu o canula sau cu un tampon steril.
▸ Recoltarea se efectuează la minim 1 saptamanta după tratamentul cu antibiotice
▸ Momenul prelevării – prima urină de dimineață sau după cel puțîn 3 ore de la urinarea anterioară.
▸ Se efectuează obligatoriu toaletă riguroasă a organelor genitale externe cu apă și săpun, urmată de uscare prin tamponare cu tifon/hârtie sterile.
▸ Atenție! Spălarea și ștergerea se fac în sens unic: la femeie, din față în spate; la bărbat, dinspre meatul urinar spre șanțul balanopreputial (glandul fiind complet decalotat).
▸ La pacientele cu scurgeri vaginale se recomandă introducerea unui tampon steril în vagin și apoi recoltarea probei.
▸ La bărbat se menține și în timpul urinării glandul decalotat.
▸ Se recoltează în recipient steril cu capac (urocultor) luat în prealabil de la laborator.
▸ Atenție ! Nu utilizați recipiente din gospodărie; oricât de bine le-ați spală tot există riscul să rămână urme de substanțe care să altereze rezultatul analizei.
▸ Prima parte a jetului de urină se lasă să curgă în toaletă și, fără a întrerupe jetul, se recoltează aproximativ 20 ml din jetul mijlociu în recipientul steril, cu grijă pentru a nu atinge gură acestuia de piele sau lenjerie.
▸ Recipientul se închide ferm cu capac și aduce la laborator în maxim 2 ore de la recoltare.
▸ Dacă intervalul nu poate fi respectat proba se pune la frigider la 2-8ºC imediat după recoltare urmând să fie adusă în timpul cel mai scurt la laborator.
▸ Momenul prelevării – prima urină de dimineață.
▸ Se efectuează obligatoriu toaletă riguroasă a organelor genitale externe cu apă și săpun, urmată de uscare prin tamponare cu tifon/hârtie sterile.
▸ Atenție! Spălarea și ștergerea se fac în sens unic: la femeie, din față în spate; la bărbat, dinspre meatul urinar spre șanțul balanopreputial (glandul fiind complet decalotat).
▸ Se recoltează în recipient steril cu capac (urocultor) luat în prealabil de la laborator.
▸ Se recoltează aproximativ 20 ml din primul jet de urină în recipientul steril, cu grijă pentru a nu atinge gură acestuia de piele sau lenjerie.
▸ Atenție! Nu utilizați recipiente din gospodărie; oricât de bine le-ați spală tot există riscul să rămână urme de substanțe care să altereze rezultatul analizei.
▸ Recipientul se închide ferm cu capac și aduce la laborator în cel mai scurt timp posibil.
▸ Se colectează urină din 24 ore într-un recipient gradat din 100 în 100 ml, cu capac, curat, care se păstrează la temperatura camerei.
▸ Se începe cu colectarea celei de-a două urini de dimineață, se continuă pe tot parcursul zilei și nopții, pînă la prima urină de a două zi dimineață, inclusiv. Se notează volumul de urină colectat după 24 ore.
▸ În timpul perioadei de recoltare consumul de lichide nu trebuie modificat
▸ Urină colectată în 24 ore se omogenizează și apoi se transferă un volum de 30 – 50 ml din această urină într-un recipient steril (urocultor) luat în prealabil de la laborator, pe care se notează volumul total colectat.
▸ Recipientul se închide ferm cu capac și se aduce la laborator.
▸ Uneori, testul poate fi efectuat din urină colectată în 12 ore, în funcție de recomandarea medicului.
▸ Se golește vezica urinară și apoi se bea un volum de 250 ml apă sau ceai.
▸ Se colectează urină din următoarele 3 ore într-un recipient gradat din 100 în 100 ml, cu capac, curat și se notează volumul acesteia
▸ Urină colectată în cele 3 ore se omogenizează și apoi se transferă un volum de 30 – 50 ml din acesta urină într-un recipient steril (urocultor) luat în prealabil de la laborator
▸ Recipientul se închide ferm cu capac. Pe recipient se notează valoarea volumului de urină colectată în cele 3 ore.
▸ Se aduce recipientul la laborator în cel mai scurt timp posibil.
▸Aceste determinări se efectuează dintr-un eșantion din urină din 24 de ore. Pentru acest lucru se procedează în felul următor:
▸Prima urină de dimineață se aruncă
▸Toată urină de peste zi și de peste noapte se adună într-un recipient curat, cu capac, gradat din 100 în 100 ml, și care se ține la întuneric
▸Urină de a două zi dimineață se adaugă peste urină strânsă în recipient
▸Se notează volumul total de urină colectată în 24 ore
▸Urină colectată în 24 ore se omogenizează și apoi se transferă un volum de 30 – 50 ml din acesta urină într-un recipient steril (urocultor) luat în prealabil de la laborator.
▸Recipientul se închide ferm cu capac. Pe recipient se notează valoarea volumului de urină colectată în 24 ore.
▸Se aduce recipientul la laborator în cel mai scurt timp posibil.
▸ Prima urină de dimineață se aruncă
▸ Se recoltează a două urină de dimineață într-un recipient curat, apoi se varsă peste ea acid clorhidric.
▸ Toată urină de peste zi și de peste noapte se adună în recipientul colector, amestecând pentru omogenizare și acidifiere după fiecare urină. Se colectează inclusiv prima urină din dimineață celei de a două zile de recoltare.
▸ ATENȚIE! recipientul conține o substanță toxică ! Nu turnați urină peste acid ! Evitați inhalarea sau atingerea de tegumente și mucoase. În cazul în care sunt atinse tegumentele și mucoasele se spală zona cu jet abundent de apă!
▸ Urină colectată în 24 ore se omogenizează și apoi se transferă un volum de 30 – 50 ml din acesta urină într-un recipient steril (urocultor) luat în prealabil de la laborator.
▸ Recipientul se închide ferm cu capac. Pe recipient se notează valoarea volumului de urină colectată în 24 ore. Se aduce recipientul la laborator în cel mai scurt timp posibil.
▸ ATENȚIE! Pentru dozarea metanefrinelor și catecolaminelor, se recomandă pregătiri suplimentare: cu 8 zile înainte și în timpul colectării trebuie oprită medicația cu alpha-metildopa, clonidina, guanetidina, reserpina, beta-blocante, quinidina, ampicilină, eritromicină și tetraciclină. În timpul colectării și în cele două zile anterioare, trebuie evitate următoarele băuturi și mîncăruri: cafea, ceai negru, prăjituri cu ciocolată, banane, brânză.
▸ ATENȚIE! Pentru dozarea acidului 5 hidroxiindolacetic se recomandă: cu 2 ore înainte de începerea colectării urinei, se opresc tratamentele cu carbamati, clorpromazină și derivați acesteia. Se evita alimentele cu conținut de serotonină: ananas, avocado, prune, roșii, banane, fructe de pădure, pepene galben.
▸ ATENȚIE! Pentru dozarea acidului vanilmandelic, se recomandă: cu minim 8 zile înainte de a începerea colectării urinei evitarea următoarelor medicamente: alpha-metildopa, clonidina, guanetidina, reserpina, beta blocante, quinidina, ampicilină, eritromicină, tetraciclină. Următoarele alimente vor fi evitate cu minim 2 zile înainte de efectuarea testului: cafea, ceai negru, banane și brânzeturi.
▸ Recoltarea probei de urină pentru Porfirine urinare și Porfobilinogen
▸ Aceste determinări se efectuează dintr-un eșantion din urină din 24 de ore. Pentru acest lucru se procedează în felul următor:
▸ Prima urină de dimineață se aruncă
▸ Toată urină de peste zi și de peste noapte se adună într-un recipient curat, cu capac, gradat din 100 în 100 ml, și care se ține la întuneric
▸ Se colectează inclusiv prima urină de a două zi dimineață
▸ Se notează volumul total de urină colectată în 24 ore
▸ Urină colectată în 24 ore se omogenizează și apoi se transferă un volum de 30 – 50 ml din acesta urină într-un recipient steril (urocultor) luat în prealabil de la laborator, învelit în folie de aluminiu.
▸ Recipientul se închide ferm cu capac. Pe recipient se notează valoarea volumului de urină colectată în 24 ore. Se aduce recipientul la laborator.
▸ Atenție! NU SE EFECTUEAZĂ TESTUL URINĂ SPONTANĂ!
▸ Se colectează urină spontană într-un recipient steril (urocultor) și apoi se transferă cu o pipetă imediat în recipientul special Matritech NMP22 primit de la laborator.
▸ ATENȚIE! Dacă se întârzie transferarea urinii din urocultor în recipientul Matritech NMP22 se pot obține rezultate eronate ale testului.
▸ ATENȚIE! Urină NU se colectează în recipient de sticlă! Folosiți urocultorul steril din plastic primit de la laborator.
▸ ATENȚIE! Recipientul special Matritech NMP22 conține o substanță toxică ! Evitați inhalarea sau atingerea de tegumente și mucoase. În cazul în care sunt atinse tegumentele și mucoasele se spală zona cu jet abundent de apă!
▸ Până la recoltare, recipientul special Matritech NMP22 se păstrează la temperatura camerei. Nu se utilizează recipientul după expirarea termenului de valabilitate înscris pe eticheta acestuia.
▸ Proba de urină trebuie recoltată după minim 5 zile de la o procedura invazivă.
▸ Proba de urină trebuie să ajungă în laborator în maxim 6 (șase) ore de la colectare. Din acest motiv primirea probelor de urină stabilizată în recipientul special se va face
▸ EXCLUSIV în zilele de luni și marți până la orele 14.00.
▸ Pentru recoltare se folosește un recipient cu mediu de transport (coprorecoltor) și cu spatulă primit de la laborator;
▸ Se prelevează din materiile fecale cu spatulă coprorecoltorului 1-2 spatule vizând porțiuni lichide, mucoase și/sau sangvinolente, se introduc în mediul din coprorecoltor (pentru a permite conservarea germenilor până la momentul prelucrării în laborator)
▸ Recipientul se închide ferm cu capac și se aduce la laborator în cel mai scurt timp posibil
▸ Recoltarea probei de materii fecale pentru Examenul coproparazitologic
▸ Prelevarea se efectuează din scaun emis spontan, fără utilizare de purgative sau laxative pe baza de cărbune
▸ Pentru recoltare se folosește un recipient fără mediu de transport (coprorecoltor) și cu spatulă primit de la laborator
▸ Se prelevează din materiile fecale cu spatulă coprorecoltorului 1-2 spatule vizând fragmente suspecte, mucozitati, produse nedigerate prezente în scaun și se introduc în coprorecoltor
▸ Corprorecoltorul se închide ferm cu capac și se aduce la laborator
▸ Dacă în materiile fecale sunt vizibili paraziți adulți, atunci porțiunile care conțîn acești paraziți sunt prelevate într-un borcan curat, transparent, care se închide ferm cu capac și se aduce la laborator.
▸ ATENȚIE! Un examen coproparazitologic izolat cu rezultat negativ nu are valoare eliminatorie. Trebuie efectuate 3 examene coproparazitologice la intervale de timp de 5-7 zile între ele, NU în 3 zile consecutive
▸ Pentru recoltare se folosește un recipient fără mediu de transport (coprorecoltor) și cu spatulă primit de la laborator
▸ Se prelevează din materiile fecale cu spatulă coprorecoltorului 1-2 spatule și se introduc în coprorecoltor
▸ Coprorecoltorul se închide ferm cu capac și se aduce la laborator
▸ Timp de 2-3 zile înainte de recoltare se va ține un regim alimentar strict format din: cartofi (200-300 g/zi), unt (50-60 g/zi), carne (200 g/zi).
▸ Pentru recoltare se folosește un recipient fără mediu de transport (coprorecoltor) și cu spatulă primit de la laborator
▸ Se prelevează din materiile fecale cu spatulă coprorecoltorului 1-2 spatule și se introduc în coprorecoltor
▸ Coprorecoltorul se închide ferm cu capac și se aduce la laborator
▸ Pentru recoltare se folosește un recipient fără mediu de transport (coprorecoltor) și cu spatulă primit de la laborator
▸ Se prelevează din materiile fecale cu spatulă coprorecoltorului 2-3 spatule și se introduc în coprorecoltor
▸ Coprorecoltorul se închide ferm cu capac și se aduce la laborator
▸ Recoltarea probei de materii fecale pentru Antigen Giardia, Antigen Helicobacter pylori, Antigen Rotavirus, Antigen Adenovirus, Antigen Norovirus
▸ Pentru recoltare se folosește un recipient fără mediu de transport (coprorecoltor) și cu spatulă primit de la laborator
▸ Se prelevează din materiile fecale cu spatulă coprorecoltorului 1-2 spatule și se introduc în coprorecoltor
▸ Coprorecoltorul se închide ferm cu capac și se aduce la laborator
▸ Recoltarea se realizează dimineață înainte de efectuarea toaletei perianale sau a scaunului.
▸ La recoltare se folosește un tampon pentru exsudat al cărui tub protector nu conține mediu de transport. Capătul tamponului de exsudat se înfășoară cu o bandă adezivă cu adezivul în exterior și se fixează cu un inel de cauciuc de tampon.
▸ Tamponul astfel pregătit se introduce în zona perianala a pacientului pe o distanță de 5 mm, se șterg pliurile anale prin rotirea ușoară a tamponului astfel încât eventualele ouă din pliurile mucoasei anale să fie desprinse și să adere de bandă adezivă.
▸ Apoi tamponul se introduce în tub şi se aduce la laborator
▸ Prelevarea se face prin tușe spontană, profundă și supravegheată; se recomandă periajul dinților și clătirea gurii cu ser fiziologic steril și gargară înainte de recoltare;
▸ Spută se recoltează dimineață când pacientul își face “toaletă bronhiilor”, de preferat cu ajutorul unui cadru medical, care antrenează prin tapotare secrețiile spre căile aeriene superioare.
▸ Recoltarea se face în recipiente sterile din plastic, de aproximativ 100 ml, cu gură largă și cap ermetic;
▸ Probele recoltate se aduc imediat la laborator, deoarece nu există modalități de conservare a acestora;
▸ Atenție! Dacă proba apare constituită în principal din salivă, trebuie insistat pentru prelevarea unei noi probe corespunzătoare calitativ
Intreabă-ne pe WhatsApp