Clinica AS

Acneea – care sunt cauzele, cum se tratează și metode de prevenție

Acneea nu este provocată de un factor anume. Afecțiunea apare atunci când glandele sebacee atașate la foliculii de păr sunt stimulate să producă o cantitate mai mare de sebum. Acest lucru se întâmplă, de obicei, la pubertate sau din cauza anumitor dereglări hormonale. Sebumul este o substanță naturală care lubrifiază și protejează pielea. Acneea este deseori asociată cu creșterea producției de sebum și o schimbare a modului în care celulele pielii se maturizează, fiind predispuse la înfundarea porului folicular. ”Dopul” poate apărea ca un punct alb dacă este acoperit de un strat subțire de piele sau, dacă este expus aerului, căpătând un „punct negru”. Foliculul de păr înfundat se mărește treptat, producând o inflamație. Pe măsură ce foliculul se mărește, peretele se poate rupe, permițând accesul substanțelor iritante și a bacteriilor normale ale pielii în straturile mai adânci ale dermului, fapt ce va conduce la inflamație. Inflamația la rândul ei produce o pustulă; dacă inflamația este mai profundă, are ca rezultat o papulă (coș), iar în cazul în care inflamația este și mai adâncă, se formează un chist.

Medicii dermatologi de la Clinica AS explică despre modalitatea prin care acneea poate fi prevenită:

Stilul de viață

Moderația și continuitatea sunt două elemente esențiale pentru prevenirea acneei. Odihna suficientă (8 ore pe noapte), alimentația corectă (3 mese pe zi) și hidratarea corespunzătoare stau la baza unui organism sănătos. În caz de apariție a acneei, este foarte important să nu storci ”coșurile”, indiferent de cât de atent crezi că poți face acest lucru. Această acțiune trebuie efectuată doar de către medici sau persoane specializate, pentru a evita apriția cicatricilor post acneice.

Curățarea periodică a porilor

Vizitele regulate la un salon de înfrumusețare pentru îndepărtarea profesională a punctelor negre ajută la menținerea unui ten curat. Specialistul în estetică facială, alături de medicul dermatolog, folosește produsele potrivite tipului tău de ten, care te vor ajuta să previi acneea sau să o tratezi, dacă te confrunți deja cu afecțiunea.

Îngrijirea tenului acasă

Rutina de îngrijire zilnică este foarte importantă atât pentru prevenirea acneei, cât și în tratarea acesteia. Poți utiliza acasă produse de curățare ușoare, dimineața și seara, pentru a menține pielea curată și a minimiza sensibilitatea și iritarea. De asemenea, poți aplica măști ușor exfoliante, care conțin acid salicilic într-o concentrație care transformă substanța într-un agent de peeling foarte ușor. Aceste produse îndepărtează stratul exterior al pielii și deschid porii. Produsele care conțin acizi glicolici sau acizi alfa-hidroxi acționează, de asemenea, ca exfolianți blânzi. Retinolul este o altă substanță din anumite creme sau măști care ajută la peeling-ul ușor al pielii, grăbind regenerarea celulară. În acest fel, pielea ta se va menține proaspătă și cu un aspect tânăr.

Cum tratează medicii de la Clinica AS acneea?

Atunci când acneea scapă de sub control (și de cele mai multe ori, așa se întâmplă) este momentul de a programa un consult dermatologic. La Clinica AS, abordam acneea multidisciplinar, pentru că în majoritatea cazurilor este nevoie de o schemă de tratament integrată. Consultul dermatologic poate fi urmat și de un consult endocrinologic și unul ginecologic. Fiecare specialitate în parte fiind importantă în combaterea afecțiunii. Acneea este tratată la interior (cauza), cât și la exterior (efectele), astfel încât să obții rezultate foarte bune, în cel mai scurt timp. În plus. o schemă adecvată de tratament reduce considerabil riscul apariției cicatricilor, atât de frecvent întâlnite în cazul acestei afecțiuni. Programează un consult dermatologic la Clinica AS și învinge lupta cu acneea!

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol