Clinica AS

Astenie

[vc_row][vc_column][vc_column_text]“…Am o senzatie de sfarseala, ma simt fara putere, fara vlaga, o oboseala extrema, epuizare…”

De cate ori n-am auzit aceste cuvinte, de cate ori n-am simtit noi insine acesta stare.

Astenia, un simptom si un semn pentru noi medicii poate reprezenta manifestarea clinica cea mai importanta in multe afectiuni.

Astenia poate fi datorata unei boli cronice dar si a unei afectiuni acute, rar este conjuncturala si nu este doar “astenie de primavera”.

Astenic, cu scaderea progresiva a tolerantei la efort resimte si pacientul cardiac. El descrie astenia ca imposibilitatea de a face eforturi uzuale, isi limiteaza activitatea zilnica si cu timpul asociaza si semnele clinice ale insuficientei cardiace. Marirea in volum a membrelor inferioare, dispnee (dificultatea la respirat), palpitatii si uneori durere precordiala sau retrosternala. Este un motiv de adresare imediata medicului pentru a stabili etiologia si tratamentul specific. Uneori astenia fizica poate fi semnul de debut al unei afectiuni cardiace necunoscute de pacient si deci fara tratament de fond. Instalarea brusca a acestor simptome poate fi un semn de gravitate pentru o afectiune cardiaca. Sa nu uitam ca pacientii cu diabet zaharat pot suferi un infarct miocardic fara a resimti durere anginoasa si se adreseaza medicului pentru semnele asociate gravitatii necrozei miocardice. Astenia severa, dispneea pot fi semne  elocvente, precizeaza Dr. Marina Anton

Astenici sunt si cei ce au un grad mediu sau sever de anemie.  Uneori de cauza cunoscuta alteori in contextul unei etiologii ce necesita investigatii.  Somnolenta, lipsa de putere, asociate unei patologii cauzatoare de anemie sunt elemente sugestive si un alt indemn de adresabilitate la medic. Modificarile de tranzit intestinal, sangerarea la scaun, dureri abdominale greu remise ce persista si noaptea fara o cauza aparenta si fara beneficiu la tratamentul empiric, epistaxisul (sangerarea nazala persistenta), sunt surse de anemie ce necesita corectie si diagnostic de certitudine. Patologia genitala la femeia fertila cu cicluri abundente, cu fibromatoza uterina (diagnosticata) ce determina uneori si menometroragii necesita evaluare de specialitate si terapie martiala si uneori chiar transfuzii. Anemia cronica este o cauza importanta de astenie cu scaderea performantei fizice dar si a celei intelectuale. Femeile la menopauza cu sangerare genitala au recomandare ferma de consult ginecologic pentru excluderea unui cancer genital- de altfel cea mai frecventa cauza de cancer la femei in tara noastra.

Astenic este si tanarul extenuat, acel ‘burn out’’, din dorinta de performanta, de promovare sau in conditiile unor sarcini suprasolicitante. Acestia asociaza tulburari de somn, limitarea socializarii, izolare fata de familie si prieteni, iritabilitate, regim alimentar inadecvat si de obicei scaderea performantei intelectuale prin scaderea atentiei si concentrarii. Pentru unii  ‘‘solutia’’este o zi la sala de “forta’’. Efortul fizic centrat pe exercitii de forta creaza o alta oboseala, fizica, ce nu atenueaza insa oboseala intelectuala. Sa nu uitam aici de monotonie, rutina, termen limita, presiune administrativa ce pot accentua astenia si tulburarea de somn. Recomandate sunt sporturile de socializare, inotul, ciclismul, reevaluarea prioritatilor, ajutorul familiei si prietenii.

Astenic este si pacientul cu diagnostic psihiatric. Terapia in sine, dar si boala pot crea starea de epuizare si somnolenta si pot accentua sentimentul de neputinta. Supravegherea permanenta la medicul curant este absolut necesara. Sa nu uitam ca pacientul psihiatric poate avea si alte afectiuni care se pot agrava in conditiile unei terapii psihiatrice neadecvate.

Astenia,  oboseala predominant musculara, dureri musculare, febra (39-40 gr),  epuizare acuza  si un pacient cu stare gripala.  Somnolenta, durerea de cap, nu intodeauna sunt semne asociate. Tulburarile de vedere, cefalee intensa, varsatura sunt semne de gravitate. Gradul mare de contagiozitate si riscul de mortalitate mare la pacientii varstnici sau cu tuse severa ne obliga sa solicitam un consult de boli infectioase.

Astenia poate fi si manifestarea unei boli infectioase uneori greu de diagnosticat cum este de exemplu tuberculoza.  Debutul e insidios, uneori nespecific cu transpiratii nocturne, subfebrilitate, tuse,  inapetenta, scadere ponderala. Sa nu uitam ca la ora actuala tuberculoza este o boala ce inregistreaza un procent ridicat la intelectuali, la pacienti cu o igiena sanatoasa, cu conditii bune de trai, in egala masura la cei cu conditii precare de viata. Se asociaza surmenajului, alimentatiei inadecvate. Se poate declansa si conditiile unor tratamente ce scad imunitatea organismului cum ar fi : corticoterapia, medicatia citostatica, terapia biologica. Aceasta este o categorie de pacienti evaluata periodic pentru excluderea unei infectii bacilare.

Astenic este si pacientul cunoscut cu afectiune tiroidiana. Hipertiroidianul desi pare activ si agitat , remarca scadere ponderala, modificarea calitatii somnului si are o stare de epuizare predominant diurna. Hipotiroidianuul are de obicei un exces ponderal, este astenic, somnolent. Reevaluarea diagnostica si terapeutica este necesar obligatorie pentru acesti pacienti, adauga Dr. Marina Anton

Si in ultimul rand sa nu uitam de sindromul neuroasteniform cronic, o afectiune  greu de diagnosticat dar si mai greu de tratat. Necesita excluderea unei afectiuni organice si suport psihologic, sport si multa cooperare familiala.

In consecinta sa nu uitam ca ASTENIA nu trebuie ignorata. Sa cautam, sa aflam cauza, sa tratam in timp util  pentru ca MERITAM o viata buna, mai spune Dr. Marina Anton[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol