Tiroida, o glandă mică în formă de fluture aflată la baza gâtului, îndeplinește multe funcții importante pentru corpul tău. Aceasta produce hormoni care ajută la reglarea producerii de energie și a metabolismului. Dezechilibrul acestor hormoni poate avea un impact major asupra sănătății și bunăstării tale. Această disfuncție este denumită boală tiroidiană.
Femeile au șanse de cinci până la opt ori mai mari decât bărbații de a avea probleme cu tiroida. Cu toate acestea, până la 60% dintre cei cu boli tiroidiene nu sunt conștienți de starea lor. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele bolii tiroidiene sunt adesea vagi sau aparent fără legătură și tind să apară atunci când funcția tiroidiană este oprită. Deși simptomele pot fi vagi, impactul bolii tiroidiene nediagnosticate și netratate la timp te expune riscului unor afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare, osteoporoza și infertilitatea.
Ce cauzează boala tiroidiană?
Boala tiroidiană poate afecta pe oricine la orice vârstă, dar femeile, în special cele care au depășit vârsta de 60 de ani, sunt mai predispuse să dezvolte această tulburare decât bărbații.
Care sunt factorii care te predispun la boala tiroidiană?
- antecedente familiale de boală tiroidiană
- afecțiune medicală, precum anemie, diabet de tip 1, insuficiență suprarenală primară, lupus, artrită reumatoidă, sindromul Sjögren și sindromul Turner
- medicamentele bogate în iod (amiodarona)
- vârsta de peste 60 de ani
- tratamentul pentru o afecțiune sau cancer tiroidian în trecut (tiroidectomie sau radiații)
Care sunt simptomele bolii tiroidiene?
Există două tipuri principale de boli tiroidiene: hipotiroidismul și hipertiroidismul. Hipotiroidismul este rezultatul unei tiroide hipoactive sau al nivelurilor hormonale scăzute, în timp ce hipertiroidismul se datorează unei tiroide hiperactive care produce în exces hormoni. Cele două afecțiuni pot avea unele simptome similare, însă există și simptome care le diferențiază.
Când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni, poți avea simptome precum:
- senzație de oboseală
- piele și păr uscate
- senzație de sensibilitate la frig
- constipație
- probleme de memorie și depresie
- kilograme suplimentare
- ritm cardiac lent
Când producția de hormoni tiroidieni este excesivă, printre simptome se enumeră:
- neliniște, anxietate, iritabilitate și nervozitate
- bătăi accelerate ale inimii (tahicardie) și transpirație crescută
- probleme cu somnul
- glanda tiroidă este mărită și se poate observa sub piele
- senzație de sensibilitate la căldură
- păr și a unghii fragile
- slăbiciune musculară și tremor
- pierderi în greutate
- probleme de vedere sau ochi (ochi bombați)
Diagnosticul și tratarea bolilor tiroidiene
Dacă te confrunți cu unele dintre simptomele enumerate mai sus, mergi cât mai repede la un consult endocrinologic. La Clinica AS vei găsi rapid un loc pentru programare și medici experimentați care îți vor pune diagnosticul corect și îți vor prescrie tratamentul adecvat. La consult, medicul o să verifice fizic glanda tiroidă de orice modificări, starea pielii (netedă sau uscată), umflare la nivelul gâtului, reflexe mai lente sau mai rapide, tremor sau o frecvență cardiacă lentă sau rapidă. Apoi, ți se vor recomanda o serie de analize de sânge, care pot fi recoltate tot în Clinica AS imediat după consultație. Analizele sunt necesare pentru a confirma sau infirma orice suspiciune pe care medicul le-ar putea avea.
Programează-te la Clinica AS dacă ai nevoie de un consult pentru glanda tiroidă!