Clinica AS

Cropped view of woman at gynecologist's doing ultrasound scan of the lower part
Avantajele efectuării ecografiei abdominale

Mulți pacienți și medici preferă ecografia față de alte teste imagistice de diagnosticare. Tehnicile cu ultrasunete se bazează pe undele sonore și ecourile acestora pentru a vizualiza diverse organe și țesuturi ale corpului.

Ecografia oferă multiple avantaje distincte față de alte scanări datorită siguranței și confortului pe care le oferă. Care sunt cele mai importante beneficii pentru efectuare ecografiei? 

Vizualizarea țesuturilor moi

Tehnologia cu ultrasunete este excelentă la vizualizarea țesuturilor moi, cum ar fi organele și mușchii. Pe măsură ce undele sonore întâlnesc țesuturi de diferite densități, un ecou se reflectă și este măsurat de tehnologia cu ultrasunete.

Caracteristicile ecoului, cum ar fi intensitatea și sincronizarea acestuia, se bazează pe caracteristicile țesutului moale. Deoarece tumorile și alte anomalii au de obicei o densitate diferită față de țesutul înconjurător, ele tind să apară clar la ecografii.

Unele metode de imagistică, cum ar fi razele X, sunt mai puțin fiabile pentru examinarea țesuturilor moi. Aceste teste funcționează cel mai bine pentru țesuturile dure, cum ar fi oasele.

Siguranță

Imaginile cu ultrasunete se bazează exclusiv pe unde sonore de înaltă frecvență pentru a forma imagini. Spre deosebire de alte teste de imagistică, ultrasunetele nu utilizează radiații, așa că este imposibil să te confrunți cu probleme de sănătate legate de radiații după efectuarea unei ecografii.

De asemenea, multe metode de imagistică necesită utilizarea unor substanțe numite agenți de contrast. Acești compuși sunt necesari pentru a evidenția anumite probleme corporale în timpul investigației. Pacienților li se administrează substanțe de contrast tip medicament oral sau injecțabil, care circulă în tot corpul. Unele persoane sunt alergice la substanțele de contrast. Ecografia însă funcționează fără utilizarea acestor coloranți de contrast – făcând astfel procesul de scanare mai sigur pentru ei.

Chiar și după decenii de utilizare, nu există documentate riscuri pentru sănătate sau efecte secundare care provin din expunerea la undele sonore de înaltă frecvență ale echipamentelor utilizate în ecografii. Acest factor de siguranță ridicat este motivul pentru care mulți furnizori de servicii medicale recomandă testarea cu ultrasunete ca tehnică de imagistică de primă linie.

Abordare noninvazivă

Investigația ecografică se efectuează atât pe exteriorul pielii sau, atunci când este necesar, sonda va fi introdusă în interiorul cavităților corpului, pentru a obține imagini ale unor organe specifice. Niciuna dintre metode nu afectează în vreun fel țesutul sau organele. De exemplu, o ecografie transvaginala este necesară pentru a obține imagini clare ale uterului și ovarelor, în timp ce pentru o ecografie de tiroidă, este suficient plasarea sondei în zona gâtului.

Uneori, ultrasunetele sunt folosite pentru ghidare în timpul operațiilor în timp real, cum ar fi poziționarea unei sonde în interiorul corpului. Chiar și în aceste scenarii, procedura cu ultrasunete în sine nu implică ruperea pielii.

Accesibilitate și viteză

Ultrasunetele sunt de obicei rapide. Chiar și cele mai complexe ecografii durează cel mult până la o oră. Prin urmare, diagnosticarea cu ultrasunete este convenabilă pentru persoanele care ar putea avea un program încărcat.

Ecografia este, de asemenea, mai puțin costisitoare în comparație cu alte servicii de imagistică. Singura substanță necesară pentru imagistica cu ultrasunete este gelul pe bază de apă, folosit pentru a ajuta semnalele de la sondă să circule prin piele și organe.

Te așteptăm la Clinica AS cu medici dedicați, care au grijă de confortul tău fizic și mental în cadrul oricărei consultații sau investigații! 

Programează-te cu încredere!

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol