Trei din patru femei vor suferi de candidoză pe parcursul vieții! Cauzele sunt multiple, dar cel mai des întâlnite sunt corelate cu viață sexuală sau cu o igienă precară. Deși o afecțiune care se vindecă relativ repede, are mari șanse de recidivă, iar disconfortul simțit atunci când te confrunți cu această afecțiune nu este de neglijat. Medicii ginecologi din cadrul Clinicii AS îți oferă mai multe informații despre candidoză, cum se tratează eficient, dar și ce ai de făcut pentru a diminua pe cât posibil reapariția afecțiunii.
Simptomele candidozei
Candidoza este o infecție fungică care poate prezenta următoarele simptome ușoare sau moderate:
- Prurit (mâncărime) și iritație la nivelul vaginului și al vulvei
- Senzație de arsură, în special la contact sexual sau în timpul urinării
- Eritem (înroșire) și edem (umflare) al vulvei
- Durere vaginală
- Eczemă (erupție) vaginală
- Leucoree (scurgere groasă, albicioasă, fără miros, cu aspect brânzos)
- Scurgere vaginală abundentă
Cauze și factori de risc ai candidozei
Infecția cu levuri din genul Candida. Candida albicans este principala specie implicată în etiologia micozelor sistemice (65-70%). Alte specii ale genului Candida sunt: C. tropicalis, C. kefyr, C. pseudotropicalis, C. krusei, C. parapsilosis, C. glabrala, C. famata
- Antibioticele, în special cele cu spectru larg, afectează pH-ul vaginului, deoarece scad numărul lactobacililor. Infecțiile fungice sunt frecvente în rândul femeilor care iau antibiotice.
- Diabetul necontrolat – Femeile care își controlează deficitar glicemia au risc crescut de infecții fungice în comparație cu cele care își mențin diabetul sub control.
- Nivelurile crescute ale estrogenului ca urmare a sarcinii, a pilulelor contraceptive cu estrogeni sau tratamentului hormonal în cazul femeilor aflate la menopauza, pot avea un rol important în dezvoltarea candidozei vaginale.
- Absorbantele și tampoanele intravaginale, lenjeria strâmtă, purtarea îndelungată a slipului umed, dar și o toaleta neadecvată a zonei intime ar putea modifica echilibrul microorganismelor de la nivelul vaginului și pot facilita, de asemenea, apariția acestei afecțiuni.
- Nu în ultimul rând, sistemul imunitar are un rol extrem de important în declanșarea candidozei vaginale, aceasta fiind mai frecventa în cazul femeilor cu imunitate scăzută ca urmare a infecției HIV, a tratamentului pentru cancer sau a tratamentului cu corticosteroizi.
Poate fi candidoza prevenită?
Pentru a reduce riscul de infecții vaginale fungice, poartă lenjerie din bumbac, fără fire sintetice, și evită pe cât posibil pantalonii care stau prea strânși pe corp și nu lasă pielea să respire. Folosește prezervativul în timpul contactului sau a jocurilor sexuale.
De asemenea, evită următoarele:
- Spălăturile vaginale fără scop terapeutic, care îndepartează flora normala din vagin ce te protejează de infecții
- Produsele feminine parfumate, inclusiv gelurile spumante de dus, absorbantele și tampoanele interne parfumate
- Băile fierbinți îndelungate
- Folosirea antibioticelor fără prescriere medicală – în raceli, infecții virale s.a.m.d
- Să rămâi în haine ude pe perioade lungi, precum costumul de baie sau echipamentul cu care mergi la sala de fitness
Ar fi bine:
- În timpul menstruației, schimbă absorbantul sau tamponul cât mai des
- Dacă ai diabet, ține-l sub control și măsoară-ți regulat glicemia
- După ce folosești toaleta, nu uita de regulile igienei intime
Cum te pregătești pentru vizita la medic?
- Programează vizita la medicul ginecolog după terminarea sângerării menstruale
- Cu 48 de ore înainte de examenul clinic nu face duș intravaginal, nu folosi tampoane intravaginale, creme vaginale sau supozitoare, ovule intravaginale și evită contactul sexual, precum și baile în cadă, piscine, jacuzzi s.a.m.d.
- Ține o evidență a evoluției ciclului menstrual – date despre durata ciclului menstrual, date despre sângerările menstruale : frecvența, durata, cantitatea, despre simptome înainte și in timpul perioadei de menstruație, despre diferite alte semne caracteristice ciclului menstrual.
Tratament medicamentos pentru candidoză
Tratamentul infecțiilor fungice depinde de severitatea și frecvența acestora. În cazul episoadelor cu simptome ușoare spre moderate, medicul poate recomanda:
- Administrarea medicamentelor antifungice timp de 3-7 zile vindecă de obicei infecția
- Medicamente orale în doza unica. Medicul poate prescrie un medicament oral luat în priză unica – fluconazole.
- Pentru a gestiona simptomele mai severe, ți se poate recomanda să iei două doze la distanță de 3 zile sau se pot prescrie scheme complexe de tratament pe interval lung de timp
- Medicația orală nu este recomandata în sarcina, însă medicul este cel ce va decide conduita
- Tratamentul se va face la ambii parteneri.
- Medicația antifungică – disponibilă sub forma de creme, unguente, tablete, soluții, ovule și supozitoare vaginale – este particularizată fiecărui caz și se face în concordanță cu antifungigrama
Există tratament naturist pentru candidoză?
Da și se bazează pe o gama largă de ierburi și preparate cu efect dezinfectant, antiinflamator, de reechilibrare a pH-lui vaginal și restabilirea florei normale vaginale.
Care sunt complicațiile candidozei?
- Persistența infecției cu slăbirea imunității organismului și cronicizarea ei
- Transformare în infecție sistemică, acaparând țesuturile învecinate sau prin contaminare la distanță direct sau indirect.
- Apariția rezistenței la tratament în cazul automedicației
- candidoză netratata poate pătrunde în sânge (candidoza invaziva) și poate ajunge astfel la organe vitale, precum plămâni, ficat sau valvele cardiace.
Care sunt cele mai întâlnite greșeli în tratarea candidozei?
- Tratament orb
- Tratament strict localizat
- Evitarea tratării partenerilor
- Ignorarea microbiomului
- Absența viziunii integrității complexe a organismului