- Ce este incotinenta urinara?
Incontinenta urinara insemamna pierderea involuntara de urina, mai ales in timpul unor eforturi fizice cum ar fi: urcatul scarilor, alergatul, tuse, stranut. Asadar, este un simptom care se manifesta in urma contracturii musculaturii abdominale la persoanele cu afectiuni ale vezicii urinare.
- Cine este predispus la incontinenta urinara?
Incontinenta urinara este frecvent intalnita la:
- Sarcina (gravidia)
- Persoanele varstnice
- Persoanele supraponderale
- Femei aflate la menopauza
- Barbati cu hipertrofie de prostata
- Femei cu histerectomie (scoaterea uterului)
- Afectiuni ale vezicii urinare
- Anumite afectiuni neurologice
- Cate tipuri de incontinenta urinara sunt? Ce este fiecare dintre ele?
Incontinenta urinara poate fi:
- temporara: consum de lichide in exces, consum preparate picante, exces cafea, alcool, indulcitori, consum de medicamente diuretice (anumite antihipertensive), vitamina C in exces
- permanenta: slabirea musculaturii vezicii urinare, modificarea raporturilor anatomice din abdomen in urma interventiilor chirurgicale (ex.histerectomia), modificarii structurii anumitor organe (ex.hipertrofia de prostate), modificari hormonale (menopauza), boli neurologice (ex. accidental vascular cerebral, boala Parkinson)
- Cand se acutizeaza incontinenta urinara?
Asa cum specificam mai sus in timpul efortului de tuse, stranut, urcat scari, effort fizic in general-actiuni care cresc presiunea intrabdominala, duc la pierderi necontrolate de urina.
- De ce risca incontinenta urinara femeile care nasc?
Acest simptom este intalnit la femeile care nasc normal atat datorita modificarilor hormonale ce au loc pe parcursul sarcinii cat si datorita modificarilor de anatomie din abdomen (slabirea musculaturii de sustinere din planseul pelvin, un uter care ramane mai mare, extragere fat cu forcepsul), factori genetici.
- Cum deosebesti incontinenta urinara fata de o infectie urinara?
Infectia urinara este caracterizata de mictiuni/urinari frecvente insotite de usturime, disconfort la urinare, de multe ori insotita de febra si stare generala alterata. In incontinenta urinara sunt pierderi de urina, de cele mai multe ori legate de efort fizic.
- Ce solutii medicamentoase exista pentru incontinenta urinara?
In incontinenta urinara temporara este suficient sa inlaturam factorii declansatori imediat ce au fost identificati. In incontinenta permanenta indicatiile medicale sunt generale si si masuri care corecteaza cauza:
- Reducerea consumului de cafea, alcool, alimente acide
- Program de mers la toaleta la fiecare 2-3 ore fara a astepta nevoia de urinare
In momentul in care este prezenta nevoia de urinare se amana cu cate 5 min initial apoi timpul se creste treptat pana se ajunge la urinare la fiecare 2-3 ore
- Medicamente precum alfa-blocantii, anticolinergicele, preparate pe baza de estrogeni se iau strict la indicatia medicului currant tinand cont de varsta, sex, cauza.
- Ce solutii chirurgicale sunt de folos pentru incontinenta urinara?
- Sling uretral-aceasta procedura presupune corectarea”gatului vezicii urinare” cu material sintetic sau portiuni de piele recoltata de la pacient
- Ridicarea/ suspensia „gatului vezicii urinare”
- Realizarea unui sfincter artificial in jurul gatului vezicii urinare. Aceasta procedura este aplicata mai frecvent la barbati.
Dupa aceste interventii pacientii se refac destul de repede fiind necesara doar o perioada de 4-6 saptamani in care se evita efortul fizic.
- Cum sa se pregateasca pacienta pentru a aceasta interventie?
Medicul curant stabileste investigatiile necesare fiecarui pacient in parte in functie de varsta si daca exista boli asociate, mai ales in cazurile in care anestezia generala este necesara.
- Cum putem preveni incontinenta urinara?
Prevenirea incontinentei urinare se face prin practicarea exercitiilor de intarire a musculaturii pelvisului, (ex.Kegel) si masuri generale:
- Eliminarea /reducerea bauturilor care contin cofeina, alcool, alimente acide(rosii, citrice)
- Inlaturarea constipatiei prin dieta bogata in fibre
- Renuntarea la fumat
- Controlul greutatii
- Ce dieta, stil de viata, sport ajuta sa prevenim incontinenta urinara?
Aportul caloric controlat pentru mentinerea unei greutati normale si practicarea sportului sunt esentiale pentru o viata sanatoasa si implicit pentru prevenirea incontinentei.
Dr. Laura Panait