Clinica AS

Colesterol crescut, cum il scadem prin mijloace naturale?

Colesterolul crescut este un inamic de temut al organismului. De aceea este important sa respectam cateva reguli de dieta chiar si cand avem valori normale. Aportul caloric nu trebuie sa depasesca necesarul zilnic echivalent greutatii noastre si activitatilor depuse.

Iata cateva reguli ale obiciului alimentar de care trebuie tinut cont:

  • Consumul de alimente bogate in Omega 3(consum peste de 2-3 ori/sapt sau suplimente alimentare
  • Alimentatie saraca in carne rosie,organe, lactate nedegresate; grasimile  saturate nu trebuie sa depaseasca 30% din aportul caloric zilnic
  • Consumul de grasimi polinesaturate (acizi grasi Omega3 si Omega 6), steroli si stanoli vegetali, fibre solubile si antioxidantii elimina LDL (colesterolul rau)
  • Consumul de sare limitat
  • Renuntare la fumat, consum alcool

Ce este colesterolul?

Asa cum stim colesterolul este o grasime care circula prin sange legat de proteine, rezultand lipoproteine. Lipoproteinele pot fi: cu densitate scazuta, LDL colesterolul,”colesterolul rau” cunoscut ca si „caraus” al colesterolului in organism, HDL colesterolul, „colesterolul bun” care aduna colesterolul in exces din organism, il duce la ficat pentru a fi descompus si eliminat. Trigliceridele sunt lipide stocate in celulele grase pentru a putea fi folosite drept energie la nevoie.

Ce rol joaca colesterolul in organism?

Colesterolul este o substanta esentiala pentru organism atat timp cate este in limite normale.Este prezent in toate celulele organismului. Iata cateva roluri:

  • Buna functionare a sistemului imunitar( se stie ca persoanele sanatoase cu un nivel scazut al colesterolului sunt mai predispuse la infectii)
  • Antioxidant
  • Mentine capacitatea celulelor de a produce energie
  • Sustine procesul de digestie si participa la producerea bilei de catre vezicula biliara
  • Sinteza hormonilor sexuali

Cat de des trebuie efectuate  testele pentru colesterol?

Ciclicitatea cu care se fac aceste teste depind de valorile la care se afla pacientul si terapia prescrisa. Dupa instalarea primelor masuri, o repetare a profilului lipidic la 3-6 luni  este optim. 

Prin ce analize/teste se depistează depista colesterolul?

La efctuare analizelor de sange uzuale se recomanda de cele mai multe ori si profilul lipic, adica :  colesterolul total, HDL colesterol , LDL colesterol si trigliceridele. Trebuie sa stim ca anterior recoltarii trebuie sa tinem post alimentar 12 ore si sa nu se consume alcool 72 ore inaintea recoltarii 

Cat depinde de dieta alimentara colesterolul crescut?

Alimentele de origine animala cum ar fi produsele lactate, untura,carnea rosie precum si produsele de tip fastfood determina cresterea valorii LDL colesterolului. Pe de alta parte eliminarea acestora din dieta reprezinta o masura buna pentru scaderea valorii LDL colesterol cat si pentru reducere dozelor de statine la pacientii care au fost initiati cu terapie medicamentoasa.

Ce riscam daca nu tratam/ tineme sub control colesterolul crescut?

Colesterolul crescut, in timp duce la formarea placilor de aterom pe peretii vaselor rezultand  ingustarea lor sau chiar obstructia completa. Astfel simptomele variaza in functie de topologie:

  • Cord: oboseala, scaderea tolerantei la efort, durere toracica de tip cardiac( boala cardiaca ischemica)
  • Carotide: ameteli, dureri de cap, stare de confuzie
  • Vase periferice: amorteli/furnicaturi la nivelul membrelor

Pe langa afectarea vaselor putem constata si depunerea de grasime la nivelul organelor, cel mai cunoscut efect fiind steatoza hepatica,” ficatul gras”. La anumiti pacienti pot aparea si mici depunere la nivelul pielii sub forma unor noduli de grasime numite “xantoame”.

Ce metode naturiste sunt de ajutor in combaterea colesterolului crescut?

Consumul ridicat de alimente bogate in fibre: fasolea , lintea, nautul , merele, nuci, migdale, fistic, seminte de dovleac (crude NU prajite), cerealelele(cele integrale), strugurii, 1 pahar de vin rosu,  ciocolata neagra, usturoiul,grapefruit rosu sunt doar cateva din alimentele date de natura ce reduc valorile colesterolului. Pe langa dieta puetm adaugat suplimente alimentare pe baza de  peste, usturoi, extract samburi de struguri , coacaze si altele. Medical curant poate recomanda produsul potrivit si/sau asocierea potrivita fiecarui pacient. Aderarea la tratament este foarte importanta avand in vedere ca este pe termen mediu si lung. De asemenea, trebuie avuta mare grija la afectiunile asociate in momentul alegerii unui preparate si chiar si la forma sub care este prescrisa (comprimate, pulberi).

Colesterolul bun daca este crescut este benefic?

Avand in vedere rolul HDL colesterolului, de a transporta colesterolul catre ficat pentru a fi metabolizat este foarte bine sa fie cat mai mare. Pacientii cu valori ridicate ale fractiunii HDL colesterol au risc scazut de a face ateroscleroza(depunere de placi aterom in vase).

Ce ceaiuri sunt de ajutor pentru colesterolul rau crescut?

Ceaiul verde, ceaiul de menta, busuioc, anghinare, turmeric, rooibus sunt doar cateva din exemplele pe care le recomand. Sa nu uitam insa si de ceaiul de scortisoara, patrunjel cu efecte minunate asupra trigliceridelor. Planta aleasa pentru ceaiul ales este bine sa fie pe gustul pacientului. 

Se face o schema de suplimente alimentare si ceaiuri pe care pacientul o urmeaza o perioada si in functie de rezultate aducem imbunatari. 

Sportul nu trebuie neglijat deloc. Miscarea trebuie sa fie in stilul nostru de viata chiar daca avem un profil lipidic in limite normale.

Dr. Laura Panait

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol