Clinica AS

Despre colonul iritabil

Ce este colonul?  

Colonul este parte a intestinului gros, aflandu-se intre cec si rect (partea terminala a intestinului gros). Rolul lui este de a extrage apa si sarea din excremente inainte de defecatie/ eliminarea materiilor fecale. In colon se secreta potasiu si clor-ioni importanti pentru organism. Din punct de vedere anatomic, colonul are 4 regiuni: ascendent, transvers, descendent si sigmoid.

Ce este colonul iritabil?

Colonul iritabil este o boala inflamatorie intestinala care duce la modificarea peristalticii intestinale care determina pasajul dificil al bolului fecal cu perturbarea procesului de digestie, absorbtie al nutrientilor si sintezei de vitamina K si B7. Aceasta boala poate debuta inca din copilarie si este intalnita mai frecvent la femei decat la barbati.

Factorii de risc sunt extrem de variabili: stres, alimentatie necorespunzatoare, sedentarism, tulburari hormonale, intolerante alimentare (ex lactoza, gluten), consum de medicamente (antibiotice), toxiinfectii alimentare.

Ca si tablou clinic acesti pacienti prezinta:

  • Dureri abdominale
  • Flatulenta/ balonare
  • Diaree
  • Greata
  • Alternanta diaree-constipatie
  • Senzatie de defecatie/golire incompleta
  • Scaune modificate(prezenta de mucus)

Ce dieta este indicata pentru a nu irita colonul?

Pacientul trebuie sa stie cu nu exista o lista de restrictii. Alimentatia acestor pacientii nu trebuie sa sufere modificari drastice. Este indicat sa observe alimentele pe care nu le tolereaza si acestea sa fie evitate. De aici si ideea de dieta personalizata. In cazul in care pacientul are:

  • diaree este indicat sa evite:mancarea condimentata, laptele dulce, grasimi, alcool, cafea, ceaiuri cu efect laxativ
  •  constipatie creste consumul de fibre solubile si insolubile
  • Flatulenta/ gaze in exces/balonare: evita tot ce fermenteaza(fasole, mazare, linte,alune, seminte, fructe , legume crude)


Ce alimente si gesturi sunt de evitat?

Sunt cateva masuri care  previn declansarea simptomelor:

  • Evita pe cat posibil stresul si oboseala
  • Mesele trebuie sa fie in portii mici si mai dese si servirea mesei sa fie intr-o atmosfera linistita
  • Practicarea sportului in mod regulat
  • Evita: prajeli, condimente in exces, bauturi carbogazoase, lactatele, alimentele bogate in grasimi, sosuri, alcool, cofeina
  • Evita consumul de medicamente fara recomandarea medicului (luate doar atunci cand chiar trebuie). Antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, ketoprofen, diclofenac,etc), antibioticele pot declansa simtomatologia colonului iritabil
  • Nu in ultimul rand trebuie respectate masurile specifice in caz de diaree, constipatie, flatulenta


Mai putem trata colonul iritabil? Sau e o afectiune pe viata?

Depinde de la pacient la pacient. Sunt pacienti la care simptomele dispar complet pe cand, in celelalte cazuri, inlaturarea factorilor declansatori ii ajuta „sa o tina sub control”.

Dr. Laura Panait

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol