Clinica AS

Despre migrene

Migrenele – ce sunt?

Migrena este de fapt o durere de cap cu anumite caracteristici care o deosebesc de o cefalee (durere de cap simplă).

Caracteristicile ei cel mai frecvent întâlnite sunt legate de:

Tipul durerii: durere pulsatilă

Localizare: cel mai frecvent cuprinde doar o regiune a capului (o parte a capului)

Durata: în funcție de mecanismul determinant: câteva minute până la câteva zile

Simptome și semne: greață, vărsături, diaree, sensibilitate la lumină (pete luminoase), zgomote, tulburări de vorbire, amorțeli la nivelul membrelor superioare, sensibiltate la atingerea scalpului, slăbiciune musculară etc.

De ce apar migrenele? Care pot fi cauzele?

Cauzele migrenelor nu sunt pe deplin elucidate, dar sunt mai multe ipoteze. Printre cele mai discutate sunt:

Genetice/moștenite

Afectarea nervului trigemen când sunt modificări în trunchiul cerebral

Modificări chimice – în acest caz cel mai frecvent se discută de scăderea nivelului de serotonină

Anumiți factori de mediu

Pe lângă aceste cauze sunt descriși și factori declanșatori. Printre cei mai frecvent întâlniți se numără:

Fluctuațiile de estrogen și progesteron la femei

Stresul

Efort fizic în exces

Deshidratarea

Zgomotele intense

Temperaturi extreme, fluctuații de temperatură

Anumite alimente (ex. ciocolata)

Care sunt bolile care își fac în acest mod debutul?

Nu putem spune că migrenele reprezintă modul de debut al anumitor boli. În funcție de mecanismul de producere putem vorbi de mecanisme patologice (afectare de nerv trigemen) de exemplu, și până la condiții fiziologice (sindromul premenstrual).

Pot duce la complicații?

Pacienții cu migrene au un risc mai mare pentru a dezvolta un accident vascular cerebral și tulburări psihice (depresie, anxietate, atacuri de panică, etc).

Cum le putem combate? Care pot fi pașii?

Unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe pacientul diagnosticat cu migrenă este să țină un jurnal al episoadelor, în care să noteze momentul debutului (data, ora), activitatea pe care o făcea în timpul episodului, durata, simptomele însoțitoare, eventual semne și simptome prodromale, la ce medicamente a cedat durerea.

Având aceste informații pacientul poate interveni acolo unde este cazul asupra factorilor declanșatori (evitarea alimentului presupus, evitarea temperaturilor extreme, a zgomotelor puternice, etc).

Un stil de viață sănătos, cu grijă asupra alimentației, practicarea sportului și menținerea echilibrului psihic sunt alături de tratamentul medicamentos, factori foarte importanți.

Care poate fi tratamentul?

Tratamentul corect este stabilit de medicul neurolog în funcție de mecanismul de producere al migrenelor, intensitate, frecvență și durata episoadelor, simptome de însoțire (greață, vărsături, dureri musculare, amorțeli, etc). Astfel se stabilește medicație pentru episodul acut și medicație de întreținere.

Medicamentele folosite pot fi:

Analgezice

Antiepileptice și antidepresive

Blocante ale canalelor de calciu

Antiemetice

Sunt femeile mai afectate?

Într-adevăr, migrena este întâlnită mai frecvent la persoanele de sex feminin. Statisticile arată că 1 din 5 femei  se confruntă cu migrena, pe când la bărbați doar 1 din 15.

Femeile având un număr mai mare de receptori hormonali comparativ cu bărbații, au o captare mai mare a serotoninei, aceasta din urmă fiind responsabilă de unul dintre mecanismele de producere al migrenelor cu efectul ei vasocontrictor asupra circulației cerebrale.

Eliberarea de serotonina poate fi determinata de mai multi factori:

Factori alimentari – ex. ciocolata, brânza

Factori senzoriali – ex. lumina puternică si/sau intermitentă (club), mirosuri intense

Factori de stress –  ex. modificarea rutinei zilnice, furia, depresia

La femei migrena poate să apară și din cauza modificarilor hormonale din perioada ciclului menstrual, asa zisele migrene hormonale care încep cu 2 zile inainte de menstruație și trec la 1-2 zile postmenstrual. La fel pot apărea și la femeile care urmează tratament cu contraceptive.

Orice durere de cap care apare în mod constant, cu o anumită regularitate, care își schimbă caracterul (intensitatea) și mai ales dacă este insoțită de fenomenele descrise mai sus sau epistaxis, pierderea cunoștintei, modificări de vedere (diminuarea acurității vizuale, vede imagini dublate, etc) slabiciune musculară sau hipertonie, scăderea puteriii de concentrare, pierdere în greutate trebuie tratate cu maximă seriozitate. Pacientul trebuie să sa prezinte la medicul generalist pentru a stabili specialitatea finală. Iată câteva exemple:

Cardiologie- cefaleea din hipertensiunea arteriale

Neurologie – migrene

Neurochirurgie- cefaleea dată de formațiuni / tumori benigne sau maligne la nivelul capului

Oftalmologie- cefaleea data de tulburări de vedere care dispare dupa ce pacientul primește corecție optică/ ochelari. Recomand pacientilor să fie atenți cu simptomele lor, să meargă la medic încă de la primele semne /simptome care apar. „Doctor Google” nu ne rezolvă problemele de sănătate corect, eficient și pe termen lung.

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol