Clinica AS

Diferența între cultura îngrijirii tenului în Europa versus Asia: interviu cu Diana Spînu, medic dermatolog Clinica AS

Diferențele culturale între cele două continente se observă și din punct de vedere al grijei față de piele. Aspectul exterior, în special fața, este foarte important în cultura asiatica. Culoarea albă a pielii este un etalon al frumuseții, asiaticele fiind deosebit de atente la expunerea la soare, dar și la produsele cosmetice pe care le utilizează pentru a-și menține tenul ”ca oglinda”.

 1. Care sunt principalele diferențe între obiceiurile de îngrijire ale femeilor din cele două colțuri ale lumii?
 • Ritualul de îngrijire al pielii în Asia, mai specific în Coreea de Sud este format din 10 -12 produse, cel European însă, sau Vestic, este compus din 3 – 5 produse de îngrijire.
 • Ritualul de îngrijire al tenului seara, începe cu o curățare a tenului în 2 pași, urmată întotdeauna de o exfoliere chimică blândă, apoi aplicarea unui toner, a unei esențe, urmând apoi un serul, o mască șervețel (sheet mask) de 2-3 ori pe săptămână, cremă pentru ochi și o cremă hidratanta sau o mască hidratantă pentru față.
 • Tonerul Asiatic vs. Tonerul Vestic: primul ajută în obținerea unei echilibru la nivelul pH-ului pielii, este hidratant, nu usucă tenul, de obicei conține acid hialuronic în diferite concentrații și dimensiuni moleculare precum și esență de melc, acesta pregătește pielea pentru aplicarea următoarelor produse de îngrijire, deopotrivă, tonerul produs pentru piața vestică are ca ingredient principal derivate de alcool în concentrații crescute, uzual este destinat pielii acneice.
 • Întotdeauna, asiaticii aplica serumuri (serum/ampoule) care conțin concentrații crescute de ingrediente active care datorită consistenței și a ingredientelor, acționează în straturile mai profunde ale pielii.
 • Îngrijirea pielii la asiatici se bazează pe o hidratare intensă a pielii , iar etalonul de frumusețe este considerat a fi tenul cu aspect de „sticlă”, fără imperfecțiuni și cât mai deschis la culoare, astfel nici măștile faciale nu fac o excepție de la aceste reguli, acestea fiind de obicei maști tip șervețel (sheet mask), se folosesc de 2-3 ori pe săptămână, și sunt un pas important în ritualul de îngrijire. În schimb, femeile din Europa și America preferă măștile cu efect purifiant, care ajuta la eliminarea impurităților de la nivelul pielii, bine-cunoscutele măști cu argilă.
 • Nu în ultimul rând, diferența majoră din punctul meu de vedere este cultul pentru produsele cu factor de protecție solară (FPS/SPF), după cum știm, soarele produce fotoîmbătrânire cutanată, astfel, asiaticii sunt învățați din copilărie să aplice produse cu SPF în fiecare zi și să le reaplice la 2 ore, cu religiozitate. În Europa sau în țara noastră cel puțin, ideea de SPF aplicat în fiecare zi, chiar și atunci când nu mergem la mare și chiar în anotimpurile care nu sunt însorite, toamna și iarna este încă una nouă și începe să fie adoptată treptat, cu pași mărunți. 
 1. Cine ocupă locul fruntaș la capitolul îngrijire a tenului și de ce?

In Coreea de Sud, cultul pentru îngrijirea pielii începe de la vârste mici. Conceptul de frumusețe este definit printr-o piele sănătoasă, radiantă. Pentru asiatici, ideea de skincare se concentrează pe prevenirea problemelor de la nivel cutanat. Astfel, inclusiv produsele de machiaj sunt îmbogățite cu ingrediente active care tratează o posibilă afecțiune a tenului, în cultura lor, produsul căruia noi ii spunem fond de ten și are doar rolul de a acoperi imperfecțiunile tenului, la ei se numește BB Cream (Blemish Balm)  și are in mod uzual o acoperite ușoară spre medie, conține ingrediente active, ce aduc beneficii precum: uniformizarea tenului, efecte antirid, și anti-acneice , în funcție de ingredientele active.

După cum am spus, daca la Asiatici conceptul de skincare se învârte in jurul ideii de prevenție , vesticii merg mai mult pe ideea de tratare a problemei de la nivelul tenului și de acoperire a imperfecțiunilor. Astfel, daca o femeie asiatică folosește in jur de 10-12 produse de îngrijire a feței, apoi ca și machiaj utilizează un BB Cream cu acoperite ușoară/medie și poate un corector, o femeie din Europa folosește în jur de 3-5 produse de îngrijire a feței, cum ar fi : demachiant, serum, cremă pentru față, cremă pentru ochi și un produs cu SPF dimineața, apoi aplică un corector, un fond de ten cu acoperire medie/mare, si un anticearcăn. 

 1. Care sunt “trucurile” de frumusețe pe care le pot împrumuta femeile din Europa de la cele din Asia și viceversa?
 • Ideea de „double cleansing”, astfel pentru demachiere nu se folosește doar un singur produs, cum ar fi o apa micelară, un lapte demachiant sau un gel spumant, ci se folosesc 2 produse, tocmai pentru a ne asigura ca tenul este perfect curățat înainte de aplicare produselor de îngrijire, astfel, ideea de curățare a tenului în 2 pași se bazează pe aplicarea a doua produse de curățare: primul produs va dizolva machiajul, acesta va fi: un ulei demachiant, un balsam, un lapte demachiant sau o apa micelară, iar cel de-al doilea produs este de obicei un săpun pentru față care elimină orice impuritate.
 • Masajul facial de 2-3 ori pe săptămână, efectuat cu degetele sau cu diverse ustensile are rolul de a relaxa, și rejuvena tenul.
 • Utilizarea cremelor cu SPF 30-50, zilnic.
 1. Ne puteți spune trei reguli de bază în îngrijirea tenului, pe care orice femeie din lume ar trebui să le respecte? 
 • Demachiere
 • Hidratare
 • Protecție solară 
 1. Proceduri specializate la salon/cabinet, ori remedii naturiste acasă – Ce recomandați?

Prefer și recomand tratamentele și procedurile dermato-cosmetice realizate de către un specialist; fie acesta un medic dermatolog sau un terapeut specializat pe proceduri cosmetice. De ce? Pentru că în spatele unui profesionist se află ani de studiu,  de cursuri pentru perfecționare si nenumărate studii efectuate pentru o procedură care este recomandată in funcție de problemele pacientei. Trebuie sa renunțăm la ideea măștilor făcute în casă cu suc de lămâie, bicarbonat de sodiu, gălbenuș de ou, uleiuri alimentare, uleiuri esențiale sau miere. Nu sunt  benefice și mai mult, pot afecta bariera dermo-epidermica a țesutului cutanat de la nivelul tenului.

 1. Când devine îngrijirea tenului o problemă de dezbătut cu medicul dermatolog?

Pentru că am vorbit până acum despre obiceiurile de îngrijire practicate de asiatici si coreeni în special, este important de știut faptul că aceștia au o relație strânsă cu medical dermatolog la care ei merg cu regularitate pentru prevenția diferitelor probleme ce apar la nivelul pielii o dată cu înaintarea în vârsta. 

Din punctul meu de vedere, nu trebuie sa existe o problemă la nivelul tenului sau în legătură cu îngrijirea tenului pentru o vizita la medicul dermatolog. O discuție cu medicul în legătură cu îngrijirea pielii poate avea loc la orice vârsta. 

Eu mă consider norocoasă, am paciente care vin cu copiii lor în vârsta de 14-15 ani și concepem împreună mici ritualuri de îngrijire, individualizate. 

 1. Sunteți medic, dar în primul rând, femeie. Ne puteți spune câteva dintre obiceiurile de îngrijire a tenului de la care nu faceți abatere niciodată?

Niciodată nu se întâmplă sa mă culc fără sa mă demachiez. De fapt, după ce ajung acasă de la spital sau de la clinică, primul lucru pe care îl fac este sa îmi îndepărtez machiajul și să îmi curăț tenul.

În fiecare zi aplic pe față câte un serum, cu antioxidanți dimineața iar seara cu ingrediente anti-îmbătrânire. 

Nu în cele din urmă, aplic cu sfințenie o cremă cu SPF 50, apoi reaplic protecție solară în timpul zilei, de obicei sub formula de spray. 

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol