Durerile care apar înainte sau pe parcursul menstruației se numește dismenoree în termeni medicali. Afecțiunea poate prezenta simptome încă din primul an de la debutul menstruației. Durerea prezentă în abdomenul inferior, care iradiază spre coapse sau spate, este principalul simptom al dismenoreei. Percepute acute sau difuze, durerile pot varia ca intensitate de la moderat spre sever, în funcție de o serie de factori. În principiu, durerile cele mai intense au loc în următorii doi ani după prima menstruație. Odată cu înaintarea în vârstă, durerile scad în intensitate, iar după prima nașterea acestea pot să dispară definitiv.
De ce apar durerile menstruale?
Durerile menstruale apar în urma contracțiilor care au loc la nivelul uterului din cauza hormonilor prostaglandine. Acești hormoni sunt implicați în procesul de contracție a uterului, iar un nivel ridicat de prostaglandine este asociat cu durerile menstruale severe.
Tipuri de dismenoree
Dismenoree primară, cu care se confruntă în principal femeile tinere, este caracterizată prin crampe menstruale dureroase, făra o patologie organică pelvină. De obicei, afecțiunea debutează în adolescență, la 6-12 luni după prima menstruație. Este caracterizată prin durere pelvină sub formă de crampe, care apare imediat înainte sau odată cu debutul menstrelor şi care durează de la 48 până la 72 de ore, fiind mai severă în prima și a doua zi a menstruației.
Dismenoree secundară – apare la vârsta maturității și poate fi determinată de diverse afecțiuni ale organelor reproductive precum: endometrioza, boala inflamatorie pelvină, cicluri neregulate, probleme de infertilitate, chisturi ovariene și altele. Caracteristică în dismenoreea secundară este durerea care începe cu câteva zile înainte de debutul menstruației, aceasta persistând mai mult timp pe parcursul ciclului menstrual.
Când este necesar consultul ginecologic în dismenoree?
Când durerile devin din ce in ce mai intense, medicamentele care funcționau anterior nu mai oferă rezultat și durerile apar mai devreme în raport cu menstra decât o făceau de obicei sau acestea au o durată mai lungă, este indicat un consult ginecologic, pentru a stabili cauza dismenoreei și a prescrie un tratament corespunzător. Medicul va intreba despre simptome și despre ciclul menstrual, va efectua un examen pelvin – examinarea vizuală a regiunii vulvei și a pereților vaginali și palparea interiorului vaginului. De cele mai multe ori, se va efectua și o ecografie transvaginală și se vor preleva probe biologice pentru analize.
Nu neglija dismenoreea întrucât afecțiunea poate semnala unele probleme de sănătate mai grave. Programează un consult la dr. Slavian Bumbu, medic primar ginecologie, doctor în științe medicale la Clinica AS.