Se estimează că aproximativ 15% dintre europeni se vor îmbolnăvi de gripă în orice sezon de iarnă. În general, copiii sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de gripă, precum și persoanele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi diabetul. Deși adulții mai în vârstă (peste 65 de ani) sunt mai puțin susceptibili de a lua gripă în comparație cu copiii mici, atunci când o fac, ei tind să sufere de boli mai severe. Deci, cum știi dacă vei lua gripă sau dacă vei dezvolta complicații grave legate de gripă? Răspunsurile acestor întrebări se reduce la sistemul tău imunitar.
Sistemul imunitar și gripa
Sistemul imunitar este sistemul de apărare al organismului împotriva bolilor. Când un virus sau o bacterie intră în corpul tău, sistemul tău imunitar declanșează un răspuns pentru a produce anticorpi care, în esență, caută acești agenți patogeni străini și îi distrug.
Există două subsisteme în sistemul tău imunitar, cunoscute sub numele de sistem imunitar înnăscut și sistemul imunitar adaptiv.
Sistemul imunitar înnăscut mai este numit și sistem imunitar nespecific, deoarece oferă o apărare generală organismului. Sistemul imunitar adaptiv este cel care produce anticorpi pentru a lupta împotriva anumitor viruși și bacterii care au pătruns în corpul tău. Această parte a sistemului imunitar poate recunoaște agenții patogeni pe care corpul tău i-a întâlnit anterior și va produce cu ușurință anticorpii potriviți pentru a lupta împotriva bolilor pe măsură ce și când întâlnește din nou corpul străin.
Poți antrena sistemul imunitar adaptiv să învețe și să lupte împotriva noilor viruși și bacterii prin vaccin. Vaccinurile funcționează prin introducerea unei părți slăbite sau inactive a noului agent patogen în corpul tău. Deoarece agentul patogen este deja slăbit sau este inactiv, vaccinurile injectate nu vor provoca boala în sine. Pur și simplu, acesta va determina sistemul tău imunitar să răspundă la corpul străin, așa cum ar fi făcut-o la prima întâlnire cu virusul sau bacteriile reale. Mai mult, corpul tău va construi memoria de răspuns pe baza acestei ”întâlniri”. În acest fel, atunci când întâlnești agentul patogen, corpul tău știe deja cum să lupte!
Alte modalități de a întări sistemul imunitar
Pe lângă vaccinare, există și alte modalități de a întări sistemul imunitar, pentru a te asigura că rămâi sănătos în sezonul gripal. Obiceiurile nocive pot încetini sau slăbi răspunsul imun și te pot face mai susceptibili la gripă. Reducerea stresului, somnul suficient și exercițiile fizice sunt câteva tactici ale unui stil de viață care te ajută să-ți întărești sistemul imunitar.
Niciodată nu este prea târziu!
Deși suntem deja în sezonul actual de gripă, nu este niciodată prea târziu să vorbești cu medicii specialiști de la Clinica AS pentru a stabili metoda cea mai potrivită pentru tine, ca să-ți consolidezi sistemul imunitar. La Clinica AS primești recomandări și poți beneficia de tratamente moderne, inovatoare, precum terapia cu ozon, pentru a avea un organism rezistent în fața patogenilor.
Programează un consult general de sănătate și medicii noștri te vor ajuta cu cele mai bune sfaturi de sănătate!