Clinica AS

Platelet-Rich plasma preparation. Tube with blood in hands.
Este tratamentul PRP cheia către fântâna tinereții?

Terapia cu plasmă bogată în trombocite, numită și PRP — popularizată în ultimul deceniu de sportivi sau persoane cunoscute la nivel internațional pentru accelerarea vindecării sau diverse proceduri de înfrumusețare — este în continuă expansiune.

Ce este PRP mai exact? Este o concentrație de trombocite ale pacientului, separate de sângele acestuia, utilizate pe piele sau administrate în piele care amplifică factorii naturali de creștere, cu rol de întinerire și vindecare. Tratamentul se realizează doar din sângele propriu, iar din acest motiv nu  există niciun risc de alergie sau efecte secundar.

După consultarea medicului, primul pas într-un tratament cu PRP este prelevarea sângelui. Acesta este plasat într-un dispozitiv de centrifugare și rotit la viteze foarte mari, determinând separarea lui în straturi. Globulele roșii din sânge sunt forțate să ajungă la baza flaconului, în timp ce globulele albe și plasma bogată în trombocite se așează într-un strat mijlociu subțire, iar plasma săracă în trombocite se ridică în partea de sus. PRP (stratul mijlociu prețios) este apoi injectat în zonele care se doresc a fi tratate sau aplicat pe pielea care a fost tratată inițial cu laser sau microneedling.

În timp ce termenul „față de vampir” se referă la aplicarea PRP pe piele după microneedling (o procedură în care pielea este înțepată cu un dispozitiv pentru a crea micro-leziuni care stimulează producția de colagen), unii medici modifică procesul pentru rezultate și mai impresionante.

Inițial tratamentul PRP a fost aplicat local în timpul procedurii de întinerire a pielii cu microneedling, dar schimbări semnificative au fost observate odată cu injectarea unor micro-picături în derm. Tehnica îmbunătățește nuanța și textura generală a pielii, o catifelează, netezind liniile fine și ridurile. PRP este utilizat și pentru tratarea cicatricilor post acneice și pentru întinerirea pielii în zonele care sunt adesea dificil de tratat doar cu clasicele tratamente injectabile, precum zona de sub ochi. 

Popularitatea PRP este în creștere

Medicii noștri dermatologi cu experiență au observat că popularitatea tratamentului PRP în rândul pacienților crește în fiecare an. Procedura este una dintre cele mai puternice, minim invazive proceduri efectuate în medicină astăzi, cu multiple avantaje și minime efecte negative. Pe viitor ne vom baza tot mai mult pe tratamente care folosesc propriile noastre țesuturi, așa cum este PRP.

Tratamentul PRP, bogat în ingrediente regeneratoare, este foarte utilizat atât la femei, cât și la bărbați, pentru alopecie, sau regenerarea firelor de păr. Este clar observată creșterea părului după tratamentul PRP chiar dacă mecanismul de acțiune al PRP în creșterea părului este puțin înțeles. Funcționează, pur și simplu, deși nu se știe cu exact cum. Tratamentul PRP pentru scalp durează doar câteva minute și este similar cu cel facial – micro injecții la nivelul scalpului cu plasma bogată în trombocite. După tratament, nu există perioadă de recuperare. Te poți întoarce imediat la activitățile zilnice obișnuite. Recomandarea dermatologilor noștri este ca tratamentul PRP pentru scalp să fie efectuat în mai multe proceduri, la intervale de câteva săptămâni.

PRP – cheia către fântâna tinereții

Deși PRP nu este tocmai nou în scenă, însăși existența sa ne poate oferi o privire asupra viitorului procedurilor de înfrumusețare, dar și a celor medicale, precum stimularea producției de celulele stem. Acestea sunt localizate în principal în măduva osoasă și sunt mai greu de recoltat. Celulele stem, care nu sunt un tip de celule diferențiate într-un anumit tip de țesut, vor putea fi transformate în orice tip de celulă de care avem nevoie pentru a întineri și a repopula țesuturile, cum ar fi pielea, grăsimea, mușchii, dar și celule producătoare de colagen [numite fibroblaste]. Când acest lucru va fi posibil, probabil vom vedea o descoperire a unei veritabile fântâni a tinereții.

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol