Clinica AS

Hipotiroidismul si sarcina

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru cresterea si dezvoltarea creierului si sistemului nervos al copilului in perioada intrauterina.

In primele 3 luni de sarcina copilul  depinde de hormonii furnizati de mama prin intermediul placentei. Dupa 12 saptamani tiroida fatului incepe sa secrete proprii hormoni, dar pana in saptamana 18-20 nu acopera necesarul de hormoni pentru dezvoltarea acestuia.

Suspiciunea de hipotiroidism( insuficienta de hormoni tiroidieni) apare la femeia insarcinata cand prezinta aceleasi simptome ca toti pacientii cu hipotiroidism: oboseala accentuata, tulburari de memorie, tulburari de somn, intoleranta la frig, constipatie, crampe musculare, precizeaza dr. Laura Florea.

Hipotiroidismul in sarcina este in mod frecvent cauzat de tiroidita autoimuna (Hashimoto) si apare la 2-3 sarcini din 100; acestora li se mai adauga si pacientele tratate inadecvat pentru hipotiroidism cunoscut anterior si cele tratate cu doze prea mari de antitiroidian de sinteza pentru hipertiroidism.

Anticorpii antitiroidperoxidaza ( ATPO) – markeri de autoimunitate, sunt crescuti la 30 pana la 60% dintre pacientele insarcinate cu hipotiroidism (TSH crescut). Femeile cu hipotiroidism sublinic si ATPO crescuti au un risc mai mare de complicatii fata de cele cu ATPO normali.

Hipotiroidismul netratat pe perioada sarcinii poate cauza:

  • Preeclampsie – cresterea periculoasa a tensiunii arteriale in ultimul semestru de sarcina
  • Anemia
  • Pierdere de sarcina
  • Prematuritate
  • Greutate mica la nastere ,etc.

Aceste complicatii apar cel mai adesea in hipotiroidismul sever netratat.

Deoarece hormonii tiroidieni sunt foarte importanti pentru dezvoltarea creierului si sistemului nervos al copilului, hipotiroidismul netratat poate cauza un IQ scazut si probleme in dezvoltarea normala. Cea mai importanta perioada in care deficitul de hormoni tiroidieni poate crea probleme este primul trimestru.

Tratamentul hipotiroidismului este cu levotiroxina, adica hormonul pe care tiroida pacientei nu-l poate sintetiza si care suplineste atat necesarul mamei cat si al copilului pana la momentul cand tiroida acestuia isi produce hormonii.

Este important de retinut ca vitaminele prenatale carora li se asociaza fier si calciu pot scadea absorbtia levotiroxinei de la nivelul tractului gastrointestinal. Prin urmare hormonul tiroidian se administreaza cu cel putin 2-3 ore inainte de vitamine si minerale.

Daca simptomele si tratamentul sunt similare  pentru hipotiroidismul oricarei paciente, insarcinata sau nu, diagnosticul este specific pacientei insarcinate.

Screening-ul (dozare TSH, fT4) femeii insarcinate pentru disfunctie tiroidiana este recomandat in special daca se incadreaza in grupele de risc urmatoare:

  • Gravide provenind din zone cu deficit moderat/ sever de iod;
  • Gravide cu simptome de hipotiroidism;
  • Gravide cu antecedente familiale sau personale de:
  • Boala tiroidiana
  • Gusa
  • Anticorpi ATPO pozitivi
  • Diabet tip 1 sau alta boala autoimuna
  • Iradiere in reginea cap-gat
  • Pierderi recurente de sarcina sau nasteri premature
  • Obezitate morbida
  • Infertilitate
  • Sarcini multiple in antecedente
  • Tratament cu amiodarona, litiu sau utilizarea de contrast iodat
  • Varsta peste 30 ani.

Determinarea markerilor hormonali (TSH, fT4) sau de autoimunitate(ATPO, ATGL) necesari pentru diagnostic este adaptata starii actuale, istoricului familial si personal al femeii insarcinate. Odata diagnosticul stabilit, pacienta insarcinata necesita monitorizare la anumite intervale pe toata perioada sarcinii si reevaluare dupa nastere.

Pacientele cu risc crescut pentru hipotiroidism  pe perioada sarcinii  (anticorpi ATPO pozitivi, post terapie cu radioiod, posthemitiroidectomie, iradiere a regiunii cap-gat in copilarie)  vor fi evaluate periodic chiar daca functia tiroidiana initial este normala.

Profilul hormonal normal difera daca pacienta este insarcinata; la fel si daca pacienta este insarcinata si cunoscuta cu anticorpi ATPO pozitivi. Deci normalul variaza in functie de context! Acest aspect trebuie retinut si cand o pacienta cunoscuta cu hipotiroidism doreste o sarcina, deoarece ar putea fi necesara suplimentarea cu hormoni tiroidieni sau cresterea dozei preexistente

Se recomanda cresterea dozei preexistente la noua doze pe saptamana, practic doua zile pe saptamana se dubleaza doza sau cresterea dozei in functie de rezultatele analizelor hormonale, mai utilizata in practica. Dupa nastere se poate reveni la doza anterioara, adauga dr. Laura Florea

De retinut : indicatia de screening, diagnosticul si tratamentul sunt personalizate!

Daca va regasiti in grupele de risc cu indicatie pentru screening, mergeti la endocrinolog, recomanda Dr. Laura Florea[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol