[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dr. Laura Florea, medic primar endocrinologie
Ce este hirsutismul?
HIRSUTISMUL este termenul medical care definește excesul de păr terminal (fir negru, gros) la femeie în zone androgen – dependente, caracteristice bărbatului (buza superioară, obraji, bărbie, piept, abdomen superior, spate și fese).
Hirsutismul nu trebuie confundat cu părul în exces pe zone normale pentru o femeie sau cu părul fin deschis la culoare (hipertricoza sau părul nedorit, considerat inestetic). Acest tip de păr nu este datorat excesului de androgeni și nu răspunde la terapia antiandrogenică. Există soluții de îndepartare și pentru acest tip de par precum epilarea definitivă cu laser.
Hirsutismul afectează 1 din 10 femei la vârsta de reproducere și trebuie evaluat întrucât poate fi semnul unei afecțiuni endocrine importante (sindromul ovarelor polichistice sau, în cazuri foarte rare, tumori ovariene sau suprarenale, etc.) și pentru că afectează echilibrul psihoemoțional, care poate duce până la depresie.
Care sunt cauzele hirsutismului?
Excesul de hormoni masculini (androgeni) secretați de ovare și glanda suprarenală, produși local în foliculul pilos determină apariția hirsutismului. Testosteronul este cel mai important androgen. Cele mai frecvente cauze sunt sindromul ovarelor polichistice (S.O.P.C.) și hirsutismul idiopatic.
Pe lângă hirsutism, femeile cu SOPC (Sindromul Ovarelor Polichistice) prezintă de asemenea și cicluri menstruale neregulate (nu ovulează lunar), acnee, obezitate sau exces ponderal, căderea părului în regiunea frontală a scalpului.
Hirsutismul idiopatic prezintă doar păr terminal în exces, dar ciclurile sunt regulate deși se crede că este manifestarea unei forme blânde de SOPC.
Când apelăm la ajutor medical?
Extrem de important este să apelăm la medic atunci când hirsutismul apare brusc și se agravează rapid, când bănuim un SOPC, când ne afectează starea de bine și vrem să remediem afecțiunea. În acest sens, sunt necesare investigații specifice pentru stabilirea profilului hormonal și al aspectului imagistic care pun diagnosticul de certitudine și dictează conduita terapeutică. În afara de tratamenului specific mai sunt aspecte care depind de fiecare persoană în parte: scăderea în greutate daca există exces ponderal sau obezitate.
Cum se tratează?
Tratarea hirsutismului este o alegere personală legata de cât de afectată este femeia de acest aspect și de contextul sociocultural din care provine (sunt țări în care pilozitatea este considerată marcă de frumusețe sau semn de identitate).
- Contraceptive orale (Diane 35, Yasmin, Yaz etc). Acestea scad concentrația androgenilor, le diminuează efectele și reglează ciclurile menstruale. Este tratamentul de elecție în hirsutism și de obicei 60-100% dintre paciente observă o ameliorare.
- Medicația antiandrogenică prin care scade concentrația și efectele androgenilor (cea mai folosită este spironolactona).
- Îndepărtarea firelor de păr prin diferite metode: radere, ceară, creme, electroliza, laser.
Poate fi folosită o cremă pe baza de eflornitină (Vaniqa) care întârzie creșterea părului facial nedorit, dar care nu îndepărtează permanent părul. Efectele apar după 6-8 săptămâni de aplicare a cremei, dar odată întreruptă, părul crește la nivelul anterior medicației în aproximativ 8 săptămâni. Crema necesită testare pe o zonă mică înainte de aplicare datorită riscului de inflamare locală.
Îndepărtarea firelor de păr cu laserul distruge foliculul pilos, dar tratamentul medicamentos trebuie continuat după epilare deoarece părul va crește după o anumită perioada. Deși costisitoare, epilarea laser este eficientă, rapidă și mai bună decât electroliza. Poate reduce permanent creșterea firului de păr în special la pacientele cu piele deschisă la culoare și păr negru. Majoritatea pacientelor necesită 4-6 ședințe de laserterapie la intervale de 4-6 săptămâni pentru rezultate satisfăcătoare și menținerea cu alte ședințe la 6-12 luni pentru firele de păr mici și fine care pot reapărea.
Așteptările legate de tratamentul hirsutismului trebuie să fie realiste. Răspunsul la tratament este lent datorită faptului că ciclul de viață al foliculului pilos este de aproximativ 6 luni, motiv pentru care efectele abia după acest interval sunt vizibile. Pe perioada tratamentului se pot utiliza metode mecanice de îndepărtare a părului, dar medicația nu se reevaluează mai devreme de acest interval. Durata tratamentului variază în funcție de efecte și de vârsta pacientei. Pacientele de 20 de ani necesită tratament ani îndelungați, iar înaintarea în vârstă ameliorează hirsutismul prin scăderea secreției de androgeni.
Pacienta hirsuta în tratament cu contraceptive orale și/sau antiandrogenice trebuie să oprească medicația când se hotărăște să facă un copil.
Sursa: UpToDate
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]