Examenele ginecologice anuale sunt printre cele mai importante modalități de prevenție și educație sexuală. Recomandările de screening pentru cancerul de col uterin ar trebui efectuate anual, împreună cu examenul ginecologic general. Numai în acest fel de asiguri că este totul în regulă cu sănătatea organelor genitale. Medicii ginecologi de la Clinica AS se ocupă de sănătatea femeilor de la adolescență până la vârsta înaintată și răspund cu tratamente personalizate nevoilor lor în schimbare de-a lungul anilor.
Ce este un examen anual ginecologic?
Un examen ginecologic anual este efectuat de medici cu experiență la Clinica AS. Consultul medical presupune atât examinarea clinică și imagistică, cât și discuții cu medicul ginecolog, pe anumite simptome sau afecțiuni.
- Contracepție
- Depistarea și prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS)
- Infecții vaginale
- Probleme menstruale
- Dureri pelvine
- Funcția sexuală
- Consiliere preconcepțională
- Fertilitate
- Simptome de menopauză
- Sănătatea oaselor
- Scurgerea urinară
- Modificări ale sânilor
Multe afecțiuni care afectează sănătatea femeilor, cum ar fi virusul papiloma uman (HPV), cancerul de col uterin și cancerul de sân, nu prezintă semne sau simptome. Screening-ul regulat, cu examinare și anumite teste specifice fiind singura soluție pentru detectarea afecțiunilor afecțiuni în stadii incipiente, când tratamentul este cel mai eficient și pronosticul de vindecare foarte bun.
Medicul ginecolog poate discuta cu tine despre diverse modalități pentru a-ți menține sănătatea generală și psihică, precum dieta, exercițiile fizice, renunțarea la fumat, vaccinarea.
La ce să te aștepți de la un examen anual ginecologic?
Medicul ginecolog îți va cere istoricul medical, inclusiv istoricul familial. Îți va măsura, dacă este necesar, tensiunea arterială, ritmul cardiac, înălțimea și greutatea. De asemenea, vei fi întrebată despre menstruație, istoricul sarcinilor, activitatea sexuală, nevoile de contracepție, istoricul problemelor ginecologice, istoricul operațiilor ginecologice și orice simptome curente pe care le ai.
Medicul ginecolog va efectua un examen pelvin și de sân. Examenul pelvin constă dintr-o examinare externă a vulvei și o examinare internă a vaginului, a colului uterin și o examinare imagistică a uterului și a ovarelor. De asemenea, se vor recolta probe pentru investigații de laborator, pentru testul Babeș-Papanicolau și alte investigații specifice.
Când trebui începute examenele anuale ginecologice?
Este recomandată vizita la medicul ginecolog de la o vârstă fragedă, 13-15 ani. Vizita nu va implica un examen pelvin, ci se va axa mai mult pe informare și metode de prevenție, precum:
- Dezvoltarea normală a organelor sexuale
- Obiceiuri sănătoase: alimentația echilibrată, menținerea unei greutăți optime, evitarea fumatului
- Prevenirea infectiilor cu transmitere sexuală (ITS)
- Importanța testării pentru bolile cu transmitere sexuală, testul Babeș-Papanicolau, vaccinarea HPV
Medicii ginecologi de la Clinica AS recomandă ca examenele pelvine, inclusiv testul Babeș-Papanicolau, să înceapă la vârsta de 21 de ani, indiferent dacă o femeie a devenit sau nu activă sexual.
Ce ar trebui să discuți cu medicul ginecolog la consultația anuală?
Ar trebui să adresezi medicului ginecolog orice întrebări ai legate de sănătate. Unele dintre cele mai întâlnite subiecte de discuție în cabinetul ginecologic sunt:
- Durerea pelvină sau balonarea
- Menstruație neregulată sau dismenoree (lipsa menstruației)
- Sângerări anormale, menstruații abundente, sângerări între menstruații sau sângerări după contact sexual
- Contact sexual dureros
- Secreții vaginale neobișnuite
- Simptome de menopauză
- Îngrijorări legate de sâni: durere, umflături, încrețire sau scurgeri ale mameloanelor
Tipurile și frecvența examinărilor ginecologice variază în funcție de vârsta femeii, factorii personali de risc și istoricul familial.
Cele mai frecvente investigații recomandate de medicul ginecolog sunt pentru:
- Chlamydia și Gonoreea: dacă nu sunt tratate, aceste infecții cu transmitere sexuală pot duce la complicații grave, cum ar fi boala inflamatorie pelvină, infertilitate și durere cronică. Testarea anuală este recomandată femeilor active sexual
- Testarea HIV: Acest test trebuie făcut cel puțin o dată în timpul vieții. Cu toate acestea, medicul verifică anual factorii de risc care ar putea justifica testarea repetată. Screening-ul pentru alte boli cu transmitere sexuală precum sifilis, trichomonas, virusul herpes simplex și hepatita ar trebui să se bazeze pe factori de risc.
- Frotiu Papanicolau: Acest screening este pentru depistarea precoce și prevenția cancerului de col uterin trebuie efectuat anual la femeile de peste 18 ani
- Examenul clinic al sânilor – efectuat anual, la fiecare vizită la medicul ginecolog
- Mamografie: Acest test imagistic de diagnosticare este utilizat pentru a identifica anomalii la sân care pot indica prezența cancerului Examenul este mai puțin sensibil la femeile mai tinere. Se recomandă ca femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani să discute cu medicul ginecolog despre această investigație. Până la vârsta de 50 de ani, toate femeile ar trebui să facă anual mamografii
- Testarea densității osoase: Acest examen este recomandat tuturor femeilor cu vârsta de 65 de ani sau peste, cât și femeilor aflate în postmenopauză, care au vârste mai mici de 65 de ani, cu risc de fracturi osoase.
- Testarea diabetului zaharat și evaluarea profilului lipidic (colesterolului): un test de sânge poate determina dacă glicemia și colesterolul tău sunt în limite normale
Te așteptăm la Clinica AS pentru o consultație ginecologică în condiții de maximă siguranță, confort ridicat și intimitate.