Clinica AS

Vitamin D and supplements for human health. Doctor recommends taking vitamin D. doctor talks about Benefits of vitamin D. Essential vitamins and minerals for humans. D Vitamin Health Concept.
Importanța unui nivel normal de Vitamină D în organism

Deficitul de vitamina D se întâmplă atunci când nivelul de vitamina D din corpul tău este prea scăzut. Această problemă poate determina ca oasele tale să se subțieze și să devină fragile sau deformate.

Conform studiilor, Vitamina D pare să joace, de asemenea, un rol important în producția de insulină și funcția imunitară. Mai sunt însă necesare investigații suplimentare pentru a identifica modul în care Vitamina D este legată de prevenirea bolilor cronice și chiar cancer.

Deși cantitatea de vitamina D pe care adulții o primesc din dieta lor este adesea mai mică decât cea recomandată, expunerea la lumina soarelui poate compensa diferența. Pentru majoritatea adulților, deficiența de vitamina D nu este o problemă. Cu toate acestea, unele grupuri de persoane, în special cele supraponderale, peste 65 de ani, pot avea niveluri mai scăzute de vitamina D din cauza dietei lor, a expunerii reduse la soare sau a altor factori.

Pentru a atinge un nivel optim de Vitamina D, se poate opta pentru alimente bogate în vitamina D, precum peștele (somon, păstrăv, ton, care oferă cantități mai mari de vitamina D) sau alimente fortificate, cum ar fi laptele și iaurtul. Cu toate acestea, este nevoie și de precauție, pentru că nivelurile foarte ridicate de vitamina D nu s-au dovedit a oferi beneficii mai mari organismului. Depășirea dozei de Vitamina D a fost chiar asociată cu alte probleme de sănătate.

Pentru a afla dacă ai o deficiență de Vitamina D, este nevoie să mergi la un consult. Medicul îți va recomanda analize de sânge specifice și te va întreba despre obiceiurile zilnice alimentare.  

Vitamina D este una dintre multele vitamine de care organismul nostru are nevoie pentru a rămâne sănătos. Această vitamină aduce multiple beneficii organismului, printre care:

  • Menținerea oaselor puternice: a avea oase sănătoase te protejează de diverse afecțiuni, inclusiv de rahitism. Rahitismul este o tulburare care îi face pe copii să aibă oase slabe și moi. Este cauzată de lipsa vitaminei D în organism. Ai nevoie de vitamina D pentru ca calciul și fosforul să poată fi folosite pentru oase sănătoase. La adulți, a avea oase moi este o afecțiune numită osteomalacie.
  • Absorbția calciului: Vitamina D, împreună cu calciul, ajută la formarea oaselor și la menținerea oaselor puternice și sănătoase. Oasele slabe pot duce la osteoporoză, pierderea densității osoase, care poate duce la fracturi. Vitamina D, odată luată fie pe cale orală, fie obținută din expunerea la soare, este apoi transformată într-o formă activă a vitaminei. Este acea formă activă care promovează absorbția optimă a calciului din dieta ta.
  • Lucrul cu glandele paratiroide: Glandele paratiroide lucrează minut în minut pentru a echilibra calciul din sânge prin comunicarea cu rinichii, intestinul și scheletul. Atunci când există suficient calciu în dietă și suficientă vitamina D activă, calciul alimentar este absorbit și folosit în întregime în organism. Dacă aportul de calciu este insuficient sau vitamina D este scăzută, glandele paratiroide vor „împrumuta” calciu din schelet pentru a menține calciul din sânge în intervalul normal.

Programează-te la Clinica AS pentru a afla dacă ai un nivel optim de Vitamina D în organism!

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol