O viață intimă sănătoasă presupune identificarea și tratarea la timp a infecțiilor vaginale. Pentru a realiza acest lucru, sunt necesare vizite de rutină la medicul ginecolog sau programarea unui consult imediat cum este observată o dereglare: dureri abdominale intense, menstruație abundentă, secreții vaginale urât mirositoare sau alte simptome neobișnuite.
Care sunt cele mai frecvente infecții genitale întâlnite în rândul femeilor?
Candidoza, cea mai răspândită dintre infecțiile genitale
Candida albicans este o ciupercă ce trăiește aproape peste tot, inclusiv în corpul uman. De obicei, sistemul imunitar ține sub control dezvoltarea excesivă a ciupercii. Infecția cu Candida albicans este cunoscută și sub denumirea de candidoză, candidoză vulvo-vaginală, vaginită candidozică sau infecție vaginală. Aproximativ 75% dintre femei fac o infecție vaginală cel puțin o dată în viață. În 80-90% din cazuri, candidoza vulvo-vaginală este cauzată de o dezvoltare excesivă a ciupercii Candida albicans. De obicei, infecțiile cu Candida pot fi vindecate cu un tratament de scurtă durată ce implică medicamente antifungice. Candidoza poate avea cauze multiple, printre care: dezechilibrul de la nivelul florei bacteriene, folosirea antibioticelor, dezechilibrele hormonale, terapiile hormonale. Candidozele răspund ușor la tratament, care poate fi prescris doar de către medicul ginecolog, după o consultație și un set de analize stabilit de acesta. Printre simptomele candidozei se regăsesc: prurit (mâncărimi) în zona intimă, disconfort la urinare și în timpul contactului sexual, arsuri și usturimi, înroșirea sau inflamarea labiilor, modificarea aspectului secreției vaginale, apariția unui strat albicios, solzos în zonele afectate.
Vaginita infecțioasă
Vaginita reprezintă o inflamație a vaginului caracterizată de secreție vaginală abundentă, prurit sau durere. Cea mai frecventă cauză a vaginitei este tulburarea echilibrului florei vaginale, fapt ce favorizează dezvoltarea bacteriilor, determinând apariția infecțiilor bacteriale, candidozice sau trichomoniazice. Vaginita bacteriană apare când lactobacilii prezenți normal în vagin sunt depășiți cantitativ de alte specii de bacteriene. Printre simptomele care ar trebui să-ți indice programarea unui consult ginecologic sunt modificările secreției vaginale, mai ales miros, culoare, cantitate, apariția pruritului vaginal, durere în timpul actului sexual, usturime la urinat sau spotting-ul.
Pentru prescrierea unui tratament adecvat, este nevoie de un consult ginecologic și nu este recomandată administrarea empirică de preparate antimicotice sau antibacteriene.
Trichomonas vaginalis
Infecția cu trichomonas vaginalis se încadrează în rândul bolilor cu transmitere sexuală. Aproximativ 50% din femeile infectate sunt asimptomatice. În caz de prezență a simptomelor, acestea apar în prima săptămână de la infectare, deși există cazuri când simptomele apar și după 6 luni de zile.
Factorii de risc asociați cu infecția trichomonas vaginalis sunt: modificările hormonale asociate sarcinii, utilizarea preparatelor hormonale contraceptive sau specifice menopauzei, activitatea sexuală neprotejată și cu multipli parteneri, alte infecții cu transmitere sexuală asociate, utilizarea de antibiotice, steroizi sau spermicide, diabetul necontrolat, utilizarea deodorantelor vaginale, dușurile vaginale, lenjeria intimă din materiale sintetice sau foarte mulată.
Afecțiunea creează un disconfort mărit și controlul medical are loc rapid, ceea ce reduce semnificativ riscurile complicațiilor.
Prevenirea infecțiilor vaginale este relativ simplă și are la bază, în primul rând o igienă corespunzătoare, evitarea dușurilor vaginale, purtarea lenjeriei de bumbac și utilizarea prezervativului ca măsură de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală.
Important de reținut este faptul că orice modificare a secreției vaginale sau orice disconfort apărut în zona genitală necesită investigații. Nu apela la un tratament empiric, întrucât acesta poate cauza dezechilibre ale florei vaginale ce duc la apariția complicațiilor.