Clinica AS

Portrait of beautiful young woman stretching in bed after wake up.
Legătura dintre somn și emoții

Somnul joacă un rol cheie în funcția cognitivă, afectând învățarea, memoria, recuperarea fizică, metabolismul și imunitatea. Rolul somnului este bine documentat și, mai recent, cercetările au demonstrat funcția somnului în reglarea emoțiilor. Relația dintre somn și emoții este reciprocă: somnul este crucial pentru sănătatea mentală și fizică, în timp ce reglarea emoțiilor joacă un rol vital în scăderea efectelor stresului emoțional asupra somnului.

Cum afectează somnul procesarea stimulilor pozitivi și negativi?

Este larg acceptat faptul că somnul este puternic implicat în procesarea stresului și a emoțiilor zilnice. Literatura științifică a arătat că somnul pare esențial pentru capacitatea noastră de a face față stresului emoțional în viața de zi cu zi. S-a descoperit că pierderea somnului și insomnia afectează reactivitatea emoțională și socializarea. Efectul somnului a fost bine documentat la diferite niveluri ale funcției, cum ar fi la nivel psihomotoriu, senzorial-motor și cognitiv.

Reacția la emoția negativă a fost documentată și semnificativ îmbunătățită, în timp ce reacțiile la evenimentele pozitive sunt adesea reduse. Un studiu privind privarea de somn a constatat că răspunsul la stimuli pozitivi a fost mai rapid în comparație cu răspunsul provocat de la stimulii negativi și neutri. Alte studii au coroborat acest lucru, arătând că lipsa somnului crește raportările subiective de stres, anxietate și furie ca răspuns la situații de stres scăzut și crește impulsivitatea față de stimuli negativi. În special, impulsivitatea este corelată cu comportamentul agresiv – o tendință asociată cu privarea de somn.

Perturbarea sau privarea de somn este atât un simptom, cât și un factor de risc pentru mai multe tulburări psihice. În studiile cu copii și adulți tineri, somnul insuficient a crescut incidentele de confuzie, furie și depresie, alături de sentimente de iritabilitate, agresivitate și frustrare. Acest lucru a avut loc chiar și după o singură noapte de privare de somn.

Efectele pe termen lung ale privării de somn asupra sănătății mintale

Tulburările de somn împiedică starea de bine și pot afecta dezvoltarea și rezultatele prognostice ale tulburărilor afective, precum depresia. Deoarece atât somnul cu mișcarea rapidă a ochilor (REM), cât și somnul non-REM (NREM) ajută la modularea impulsurilor emoționale și motivaționale, aceste două faze de somn permit o capacitate emoțională și adaptabilitate mai mare în timpul stării de veghe.

Somnul sănătos repară activitatea funcțională a creierului și procesarea adaptivă. Integritatea conexiunilor cortex prefrontal medial-amigdală este importantă în procesele de reglare emoțională. Într-adevăr, o noapte de privare de somn declanșează o amplificare cu 60% a reactivității amigdalei la imagini emoționale negative în raport cu o noapte normală de somn.

Un alt aspect principal al reglării este acțiunea de reglare a hormonului cortizol, care este implicat în controlul stresului și reactivitatea împotriva emoțiilor. Melatonina, care poate regla reacția cortizolului, este o sursă de tulburări circadiene și explică schimbarea reactivității emoționale și alterarea ciclului circadian ca urmare a privării de somn – care este o sursă de dereglare emoțională.

Pe lângă exacerbarea reactivității emoționale și a răspunsurilor la frică, lipsa somnului poate crea o perspectivă negativă și un nivel crescut de anxietate. Privarea de somn crește îngrijorarea cu privire la evenimentele viitoare, în special dacă ești predispus la anxietate, în general. Cu alte cuvinte, privarea de somn crește anxietatea anticipativă.

Lipsa somnului este, de asemenea, asociată cu empatia redusă și recunoașterea emoțională; prin urmare, somnul slab poate reduce înțelegerea dintre partenerii unei relații, crescând potențialul de conflict. Empatia redusă și acuratețea empatică sunt, de asemenea, asociate cu niveluri crescute de comunicare greșită și tendință crescută de a riposta în timpul conflictului. Aceste efecte sunt legate de o altă constatare; doar o noapte de pierdere a somnului afectează rezolvarea problemelor, exacerbând incapacitatea de a rezolva conflictul.

Pierderea somnului compromite funcționarea eficientă optimă, afectând generarea de emoții capacitatea de a regla emoțiile și de a le exprima. Consensul este că somnul adecvat în fiecare noapte promovează starea de spirit bună și sănătatea.

Dacă ai probleme cu somnul, vino la Clinica AS pentru recomandări de investigații personalizate!

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol