Clinica AS

Closeup of Asian woman with dark spots and freckles problems. High quality photo
Melasma: Care sunt cele mai bune tratamente?

Melasma este o tulburare de pigmentare a pielii care afectează mai ales femeile, în special pe cele cu pielea mai închisă la culoare. Este frecvent observată pe față și se manifestă cu pete întunecate și pete cu margini neregulate. Melasma nu este dăunătoare fizic, dar studiile au arătat că poate duce la probleme psihologice și la o calitate mai slabă a vieții din cauza modificărilor pe care le provoacă în aspectul unei persoane.

Melasma este o tulburare comună, cu o prevalență de 1% care poate crește până la 50% în grupurile cu risc mai mare, inclusiv în cele cu pielea mai închisă la culoare. Melasma mai este cunoscută ca „mască a sarcinii”, deoarece modificările hormonale cauzate de sarcină, precum și medicamentele hormonale, cum ar fi pilulele contraceptive, sunt declanșatoare majore pentru producția excesivă de pigment al pielii. Expunerea la soare este un alt factor important care contribuie la melasma.

Poate fi prevenită melasma?

În prezent, melasma nu poate fi prevenită pe deplin la persoanele care sunt susceptibile de a dezvolta această afecțiune datorită geneticii, tipului de culoare a pielii, hormonilor sau nivelului de expunere la soare. Evitarea expunerii directe la soare, utilizarea cremelor de protecție solară cu SPF ridicat chiar și în sezonul rece și evitarea medicamentelor hormonale atunci când este posibil pot ajuta la protejarea împotriva erupțiilor melasmei și la reducerea reapariției acestora după tratament. Protejarea pielii de soare este baza oricărui tratament care vizează melasma.

Poate fi tratată melasma?

În prezent nu există un remediu universal pentru melasmă. Cu toate acestea, există mai multe medicamente și proceduri disponibile pentru a gestiona această afecțiune. Este important de știut că aceste opțiuni de tratament pot duce la un răspuns incomplet, ceea ce înseamnă că unele dintre decolorări devin mai deschise sau dispar, în timp ce unele rămân neschimbate. 

Utilizarea medicamentelor adecvate sub supravegherea unui dermatolog poate ajuta la atingerea obiectivelor de tratament și la menținerea acestora. Medicii dermatologi cu experiență de la Clinica AS efectuează proceduri care ajută la tratarea melasmei, precum peeling-ul chimic, microneedling sau laserul medical.

Cele mai frecvent utilizate tratamente pentru melasmă sunt cele pentru iluminarea pielii care se aplică local. Acestea includ hidrochinonă, acid azelaic, acid kojic, niacinamidă, cisteamină, rucinol și acid tranexamic. Aceste tratamente acționează prin reducerea producției de pigment și a inflamației și prin reducerea excesului de vase de sânge din piele care contribuie la melasma.

La majoritatea pacienților este necesară o terapie combinată pentru tratamentul melasmei, de aceea medicii de la Clinica AS alcătuiesc mereu pentru pacienți un plan personalizat de tratament. 

Terapie de întreținere și prevenire

După obținerea ameliorării leziunilor melasmei, protecția solară strictă și terapia de întreținere trebuie continuate. Decolorantele pielii, altele decât hidrochinona, pot fi utilizate în combinație cu retinoizi pentru a menține rezultatele, iar terapia cu hidrochinonă poate fi utilizată intermitent dacă este necesar.

În concluzie despre melasmă

Punctul cheie în gestionarea melasmei este să folosești protecția solară tot timpul și să eviți alți factori declanșatori, cum ar fi medicamentele hormonale, atunci când este posibil. Deoarece niciunul dintre tratamentele disponibile nu este un remediu, prevenirea este cea mai bună opțiune. Persoanele cu melasmă ar trebui să consulte un dermatolog cu experiență pentru evaluare și regimuri de tratament adecvate pentru a gestiona melasma și a menține rezultatele tratamentului.

Te așteptăm la Clinica AS pentru un tratament personalizat de tratare a melasmei!

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol