Frunzele copacilor încep să se coloreze, zilele sunt mai reci, soarele stă pe cer mai puțin, cu alte cuvinte, toamna își face încet simțită prezența. O dată cu aceasta, încep să crească și cazurile de răceală și gripă. Acum este momentul de a lua măsuri pentru întărirea sistemului imunitar.
De ce este atât de important sistemul meu imunitar?
Sistemul imunitar este apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor și cheia sănătății organismului. Gândește-te la el ca la un zid. Pentru a oferi cea mai bună protecție împotriva virușilor și bacteriilor, sistemul tău imunitar trebuie să fie solid și rezistent.
Nu există nicio pastilă sau supliment magic care să-ți întărească sistemul imunitar peste noapte, dar există câteva modalități simple de a te asigura că acesta este într-o formă maximă.
Pe măsură ce vremea puloverelor se apropie, iată patru obiceiuri sănătoase care te vor ajuta la construirea unui sistem imunitar puternic.
- Mănâncă legume și fructe. Deficiențele nutriționale pot slăbi sistemul imunitar și pot deschide ușa către infecții. Consumul unei diete cu conținut scăzut de grăsimi și bogat în legume și fructe are o eficiență dovedită pentru consolidarea sistemului imunitar.
Alege fructe proaspete și legume de sezon, pentru că sunt bogate în antioxidanți, vitamine C și E, beta-caroten și zinc. Găsește o gamă colorată de alimente precum fructe de pădure, citrice, kiwi, mere, struguri roșii, ceapă, cartofi dulci, morcovi și legume verzi cu frunze, precum spanacul și varza kale.
Consumă carne moderat și limitează pe cât posibil aportul de alimente procesate și prăjite, zaharuri rafinate și făinoase. - Ieși afară. Toamna încă este momentul potrivit pentru a te bucura de activități în aer liber, aer proaspăt și de lumina soarelui. Vitamina D este esențială pentru întărirea sistemului
imunitar. Dacă nu reușești să te expui moderat la lumina soarelui de câteva ori pe săptămână (nu uita de crema de protecție solară zilnică), ia în considerare un supliment de
vitamina D.
Toamna oferă multe activități care să te ademenească pe tine și familia ta în aer liber. Fă o plimbare, pregătește-ți grădina, creează o vânătoare în aer liber sau construiește o grămadă de frunze demnă de sărituri pentru copii. - Nu neglija somnul. Când nu dormi, sistemului tău imunitar îi este greu să lupte împotriva răcelilor, gripei și a altor boli. De câte ore de somn ai nevoie? Ideal ar fi să dormi între 7 și 9
ore. Dacă ai copii, pentru aceștia sunt recomandate între 9 și 12 ore de somn în fiecare noapte, pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. - Rămâi activ. Beneficiile exercițiilor regulate sunt aparent nesfârșite. Pe lângă îmbunătățirea calității somnului și îmbunătățirea stării de spirit, exercițiile fizice pot preveni, de asemenea, artrita, diabetul, bolile de inimă și alte afecțiuni.
Studiile arată că exercițiile fizice moderate pot reduce inflamația și pot ajuta celulele imunitare să se regenereze. Plimbările rapide, mersul cu bicicleta, joggingul, înotul și drumețiile sunt toate opțiuni excelente. Încercați să efectuați cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare săptămână. Asta înseamnă puțin peste 20 de minute pe zi.