Clinica AS

Recunoașterea și prevenirea alergiilor solare

Nimeni nu este cu adevărat alergic la soare, dar unii oameni sunt destul de sensibili la diferite tipuri de raze solare și pot dezvolta reacții ușoare până la grave după ce au stat la soare.

Există mai multe tipuri de „alergii la soare”, dar erupția solară polimorfă (ESP), o afecțiune autoimună a pielii care apare după expunerea la soare, este una dintre cele mai frecvente. Alte afecțiuni considerate alergii solare sunt urticaria solară (urticarie și pete roșiatice care apar de obicei la 30 de minute până la două ore după expunerea la soare), prurigo actinic (papule și noduli care provoacă mâncărime intensă pe zonele pielii expuse la soare) și reacția fotoalergică (când razele UV de la soare modifică structura chimică a medicamentelor sau a produselor aplicate pe piele, iar o persoană dezvoltă o alergie la substanța nou modificată).

Persoanele care au ESP au celule imunitare care sunt declanșate de razele solare, care le atacă pielea și dezvoltă o reacție a pielii la razele ultraviolete (UV) ale soarelui.

ESP reprezintă 70% dintre toate erupțiile cutanate induse de soare. Poate afecta atât femeile, cât și bărbații și toate tipurile de piele și, de obicei, își are debutul în adolescență sau tinerețe. ESP poate fi și o afecțiune moștenită. A fi femeie, a avea pielea deschisă sunt alți factori de risc pentru a dezvolta afecțiunea.

ESP este mai frecventă la femeile tinere care trăiesc în climat temperat. Oamenii care trăiesc în zone cu climă temperată, cum este România, petrec toată iarna în afara soarelui, așa că atunci când vremea devine mai călduroasă, expunerea la soare este intensă. Oamenii care trăiesc în zone cu climă mai caldă sunt desensibilizați, deoarece au o expunere mai mare la soare pe tot parcursul anului.

Cum arată ESP?

ESP poate apărea la câteva ore sau zile după prima expunere majoră la soare din sezon, de obicei în timpul primăverii sau la începutul verii. Zonele corpului afectate cel mai mult în general sunt cele care sunt acoperite în timpul iernii, iar vara rămân expuse la soare, precum: gâtul, pieptul și părțile exterioare ale brațelor.

După expunerea la soare, persoanele cu ESP observă de obicei pete roșiatice pe piele. Aceste pete pot provoca mâncărime, senzație de arsă sau înțepături. În cazuri mai severe, zonele afectate acoperă cea mai mare parte a corpului și pot fi, de asemenea, asociate cu dureri de cap, febră, oboseală și tensiune arterială scăzută. Dacă suspectezi că ai ESP sau o altă alergie la soare, un dermatolog este cel mai bun medic pentru o evaluare și prescriere de tratament. La Clinica AS găsești medici cu experiență, gata să te consulte și să-ți explice tot ce ai nevoie să știi pentru a te vindeca în cel mai scurt timp. 

ESP se îmbunătățește?

Leziunile ESP se ameliorează adesea în aproximativ 10 zile și este important să eviți expunerea la soare până la vindecare. Persoanele care dezvoltă ESP pot experimenta un disconfort semnificativ și pot avea viața afectată negativ în lunile de primăvară și vară. Cu toate acestea, expunerea repetitivă la soare poate face ca ESP să fie mai puțin probabil să apară. Efectul de desensibilizare, așa cum este numit, înseamnă că leziunile cutanate care apar după primul episod sunt mai puțin severe și pot fi mai bine tolerate în timpul episoadelor ulterioare.

Dacă dezvolți ESP, zonele de piele afectate pot fi tratate cu creme cu steroizi. În cazuri severe, medicul poate recomanda o cură scurtă de pastile cu steroizi. Medicamentele care reduc răspunsul imun, cum ar fi azatioprina, sunt opțiuni pentru tratarea ESP, deoarece aceasta este o afecțiune autoimună (corpul își atacă propriile celule sănătoase).

Antihistaminicele sunt medicamente utilizate de obicei pentru alergii care pot ajuta la scurtarea duratei petelor roșiatice care dau senzație de mâncărime sau arsură. Aceste medicamente reduc și inflamația.

Hidroxiclorochina (un medicament folosit și pentru tratarea malariei) poate fi utilizată în caz de apariție a crizelor sau ca metodă de prevenție atunci când oamenii care dezvoltă ESP călătoresc în locuri însorite în timpul vacanțelor de iarnă.

Dacă întâmpini probleme cu alergia solară, te așteptăm cât mai curând la Clinica AS pentru un consult dermatologic complet!

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol