[vc_row][vc_column][vc_column_text]Retenția de apă este o problemă pentru tine?
4 cauze des întâlnite ale retenției de apă
Cunoști senzația când îmbraci cu greu aceeași pereche de blugi care în urmă cu o zi îți venea perfect? Și nu știi de ce anume se întâmplă asta! Ai mâncat corect, ai fost la sală și ai învățat să ții stresul sub control cu tehnici de meditație. Te-ai mai confruntat cu această problemă și în trecut și știi că este ceva trecător. Dar despre ce să fie vorba?
Vinovata: retenția de apă
Cu alte cuvinte, te confrunți cu balonarea. Acum, imaginează-ți următorul scenariu: fluidele din corpul tău staționează în loc să se disperseze. Deși săptămânile trec, tu continui să fii balonată. Întrebarea este: ai motive de îngrijorare? Este posibil! Pentru că acest simptom poate semnala o afecțiune la care nu te gândeai.
Retenția de apă este un fenomen complex. Se poate întâmpla din mai multe motive. Pentru unele, nu ai motive de îngrijorare, în timp ce altele necesită mai multe investigații și atenție din partea ta.
⚠️ Dacă retenția de apă nu se rezolvă în două săptămâni și se întinde pe parcursul a 3-5 săptămâni, acompaniată și de alte simptome precum durerea și înroșirea pielii, atunci este obligatoriu să mergeți la doctor pentru un consult.
Așadar, înainte de a programa o ședință de masaj pentru retenția de apă sau a o pune pe seama menstruației, vezi mai jos care sunt cele mai întâlnite 4 motive pentru care organismul tău ar putea reține apa.
Te-ai abătut de la stilul tău de viață sănătos
Când a fost ultima dată când ai gătit de la zero toate mesele pe care le-ai servit pe parcursul unei săptămâni? Este adevărat că mâncarea semi-preparată, o gustare de la fast-food sau o masă la restaurant este mai tentantă decât să petreci timpul în bucătărie gătind. Problema pentru acest tip de mâncare este conținutul de sare pe care îl are. Preparatele cu multă sare adăugată te determină să consumi mai multă apă pentru a echilibra balanța celulelor tale. Efectul acestui comportament este balonarea! Carbohidrații rafinați albi îți crește nivelul de zahăr din sânge care duce la o eliberare rapidă a insulinei în corp. Dar, prea mulă insulină îți va face rinichii să re-absoarbă sarea și să mențină mai mult lichidul în corp.
- Se apropie menstruația
Multe femei observă retenție de apă cu două săptămâni înainte de menstruație din cauza schimbării nivelului de hormoni estrogen și progesteron din corp. Modificarea echilibrului lor în jurul menstruației dictează cât de mult lichid va reține organismul. Pentru că fiecare persoană este diferită, simptomele diferă. În timp ce unele femei pot simți că se ”umflă” în fiecare lună, altele se confruntă cu balonarea mai puțin supărătoare.
- Ai avut un zbor lung
Retenția de apă este motivul pentru care foarte multe persoane aleg o ținută lejeră atunci când zboară cu avionul. Cine își dorește să simtă disconfortul unor jeanși strâmți după decolare? După o perioadă lungă de stat pe scaun, limfa nu mai funcționează optim, și apare retenția de apă și balonarea. Printre cauze se poate menționa schimbarea rutinei tale zilnice de alimentație care conduce la constipație. Afecțiunea obstrucționează fluxul de sânge și limfă în zona abdominală ceea ce conduce la glezne și picioare umflate.
- Disfuncția glandei tiroide
Tiroida are un rol cheie în menținerea zilnică a nivelului tău de energie. Așadar, orice dezechilibru apare – probleme care apar de obicei datorită sistemului imunitar care ”atacă accidental” glanda – rezultă stări de oboseală, dureri de cap și senzație de frig. De asemenea, mai poți experimenta perioade când te simți ”greu” și, așa cum îți imaginezi, de retenție de apă.
CONCLUZIE
Retenția de apă poate fi cauzată de dezechilibre care se rezolvă ”de la sine”, fără o intervenție majoră a ta, sau poate semnala un simptom al unei afecțiuni mai importante care necesită un control amănunțit, la medic. Oricum ar fi, este esențial să înveți să ”citești” semnele pe care organismul tău ți le oferă atunci când deviezi de la un ritm sănătos de viață.
Medicii Clinicii AS sunt pregătiți să-ți fie alături, indiferent de problema medicală pe care o ai.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]