Clinica AS

Sănătatea vaginală – importantă pentru o viață sănătoasă

Ecografia transvaginală este o procedură medicală sigură și nedureroasă utilizată pentru a examina organele din zona pelviană, cum ar fi uterul, trompele uterine şi ovarele. Investigația se efectuează prin introducerea unui dispozitiv numit sonda ecografică în vagin.

Sanatatea vaginală este esențială pentru o viață sexuală și reproductivă sănătoasă și confortabilă. Este important să înțelegem modul în care funcționeaza vaginul nostru și să luăm măsurile necesare pentru a ne păstra sănătatea și integritatea acestuia.

Care sunt cele mai importante situații când este indicată ecografia transvaginală?

  • Evaluarea problemei de sarcină: Ecografia transvaginală este utilizată pentru a diagnostica problemele de sarcină precum avortul spontan sau sarcina ectopiă, precum şi pentru a determina starea fătului.
  • Evaluarea problemelor ginecologice: Această procedură poate fi folosită pentru a identifica probleme ale uterului, cum ar fi fibroame uterine sau polipi, precum şi pentru a evalua starea de sănătate a ovarelor şi a trompele uterine.
  • Diagnosticarea infertilităţii: Ecografia transvaginală poate fi utilizată pentru a evalua motivul pentru care o femeie nu poate rămâne însărcinată, cum ar fi probleme cu ovulaţia sau blocarea trompelor uterine.
  • Monitorizarea ovulaţiei: Această procedură poate fi folosită pentru a urmări creşterea foliculilor şi ovulaţia în timpul tratamentelor de fertilizare în vitro.

Sănătatea vaginală este importantă pentru o viață confortabilă și sănătoasă. Prin luarea masurilor necesare, poți să previi anumite afecțiuni și să eviți probleme care ar putea apărea. Iată câteva recomandări ale medicilor specialiști pentru a avea un vagin sănătos:

  • Igiena: Este important sa păstrezi o igienă corectă a zonei vaginale, prin spălarea regulată cu apă și săpun fără parfum. Evită utilizarea produse parfumate deoarece acestea pot irita mucoasa vaginală și pot crește riscul de infecții.
  • Alimentația sănătoasă: Aceasta poate avea un impact major asupra sănătății vaginale. Este indicată o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale, precum și alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul sau kefirul, pentru a ajuta la menținerea unei flore vaginale sănătoase.
  • Controlul pH-ului: pH-ul normal al vaginului este de aproximativ 4,5, ceea ce poate fi perturbat de un numar de factori, inclusiv utilizarea produselor vaginale parfumate sau a tampoanelor. Menținerea unui pH sănătos poate ajuta la prevenirea infecțiilor și la păstrarea unei flore vaginale sănătoase.
  • Evitați utilizarea produselor cu parfum: Utilizarea produselor vaginale parfumate poate irita mucoasa vaginală și poate crește riscul de infecții. Utilizați produse vaginale simple și hipoalergenice.
  • Exercițiul fizic: Efectuat regulat, poate ajuta la menținerea sănătății vaginale prin stimularea circulației și prin prevenirea constipației, care poate irita mucoasa vaginală.

Consultarea medicului: Este important să discuți cu medicul tău despre orice probleme sau simptome neobișnuite pe care le-ai experimentat în zona vaginală. Acest lucru poate ajuta la detectarea precoce a oricărei probleme și la luarea măsurilor necesare pentru a o trata.

Ce probleme vaginale întâmpini? Te așteptăm la un consult la Clinica AS, cu sediul în Dorobanți.

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol