Clinica AS

Sarcina extrauterina, una din principalele cauze de deces in primul trimestru de sarcina

In tarile civilizate, sarcina extrauterina reprezinta una dintre principalele cauze ale decesului gravidei intrucat este tardiv diagnosticata. De cele mai multe ori, gravida nu stie ca este insarcinata si ajunge la medic prea tarziu, primele semne ale sarcinii extrauterine semnaland de multe ori o hemoragie interna. Varianta cea mai bună pentru a evita o astfel de sarcina este preventia, tratand afectiunile din sfera ginecologică correct și la timp.

Ce este sarcina extrauterina?

Sarcina extrauterina sau ectopica este sarcina ce se dezvolta in afara uterului. Sarcina incepe prin fertilizarea ovulului, care in mod normal se ataseaza de mucoasa uterina. 

Cauze si factori de risc pentru sarcina extrauterina? 

Cel mai frecvent tip de sarcina extrauterina se produce cand ovulul fertilizat ramane blocat in drumul său catre uter, din cauza ca una dintre trompele uterine este afectata de inflamatie sau prezinta deformari. Dezechilibrele hormonale sau dezvoltarea anormala a ovulului fertilizat pot, de asemenea, sa aiba o contributie.  

Esti predispusa in a dezvolta o sarcina ectopica daca:

  • Te confrunti cu o inflamatie sau ai o infectie. Infectiile cu transmitere sexuala, precum gonoreea sau chlamydia, pot determina inflamatie la nivelul trompelor uterine si a organelor invecinate, crescand riscul de sarcina ectopica
  • Ai avut in trecut o sarcina ectopica.
  • Ai urmat tratamente de fertilitate. Unele cercetari relateaza ca, femeile care au urmat tratamente de fertilizare in vitro (FIV) sau tratamente similare sunt mai predispuse la a dezvolta o sarcina ectopica. Infertilitatea in sine poate, de asemenea, sa creasca riscul.
  • Ai recurs la o interventie chirurgicala de corectie a unei trompe uterine inchise sau afectate. Aceasta poate creste riscul de sarcina ectopica.
  • Esti fumatoare. Obiceiul de a fuma inainte sa ramai insarcinata poate creste riscul de sarcina ectopica. Riscul este cu atat mai crescut cu cat fumezi mai mult.
  • Folosesti un dispozitiv uterin ca si metoda contraceptiva. Sansele sa ramai insarcinata in timpul utilizarii unui dispozitiv intrauterin sunt rare. Totusi, daca se intampla sa ramai insarcinata avand acest dispozitiv intrauterin, este mai probabil ca sarcina sa fie ectopica. Ligatura tubara, o metoda permanenta de control al sarcinii cunoscuta ca “legarea trompelor uterine”, creste, de asemenea riscul sarcinii ectopice, daca ramai insarcinata dupa aceasta procedura.

Alti factori care pot declansa riscul de sarcina ectopica sunt: endometrioza, boala inflamatorie pelvina, varsta peste 35 de ani.

Semne si simptome?  

  • Sangerare vaginala anormala
  • Crampe usoare pe o parte a pelvisului
  • Durere usoara la nivelul abdomenului sau pelvisului
  • Durere lombara (in partea inferioara a spatelui)

Pe masura ce sarcina ectopica creste, pot sa apara probleme mai severe, in special daca o trompa uterina se rupe. Simptomele pot fi urmatoarele:

  • Durere severa brusca la nivelul abdomenului sau pelvisului
  • Durere de umar
  • Slabiciune, ameteala sau lesin

Este foarte important sa comunici imediat medicului ginecolog daca prezinti orice semn sau simptom al sarcinii ectopice.

Sarcina ectopica poate fi de mai multe tipuri?

Tubara, ovariana, subhepatica, peritoneala, cervicala, in functie de localizare. 

Cand pune viata femeii in pericol?

O sarcina ectopica poate pune oricand viata femeii in pericol, depinde de localizare, vascularizatia existenta, evolutia sarcinii si starea organelor/structurilor pe care este implantata sarcina. In lipsa tratamentului, trompa uterina (cel mai frecvent loc de implantare a sarcinii ectopice) se poate rupe si  determina hemoragii care pun  viata in pericol.

Cum se pune diagnosticul? 

Daca prezinti simptomele unei sarcini extrauterine, medicul va efectua un examen pelvin si o ecografie pentru a observa unde se dezvolta sarcina si alte investigatii necesare in functie de fiecare caz aparte.

Ce teste sunt necesare?

Se recomanda efectuarea unei analize de sange prin care se determina nivelul unui hormon produs de catre placenta: gonadotropina corionica umana (hCG).

Tratamentul? 

  • Chirurgical radical
  • Chirurgical conservator
  • Medicamentos cu supravegherea  evolutiei 

Sarcina extrauterina influenteaza fertilitatea?

Din pacate destul de frecvent.

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol