Clinica AS

Screening-ul pielii efectuat anual te poate salva de cancer de piele

Ți-ai cumpărat costum nou de baie și te-ai aprovizionat cu creme de protecție solară. Ești gata pentru plajă! Dar, în timp ce te pregătești pentru o vară plină de soare și distracție, rezervă-ți puțin timp pentru a afla despre motivul pentru care screening-ul pielii ar trebui să fie un element esențial al rutinei de auto-îngrijire. Înainte să mergi la mare, să te expui la soare, programează o dermatoscopie digitală. Medicii dermatologi de la Clinica AS îți împărtășesc 4 motive pentru care acest tip de screening este important. Află în rândurile de mai jos!

 

Oricine poate dezvolta cancer de piele

În fiecare an, peste un milion de cazuri de cancer de piele sunt depistate pe glob, afecțiune care se poate trata în multe cazuri sau chiar evita, dacă este identificată din timp. Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer dintre toate și poate fi mortal. Am putea vorbi chiar de o epidemie, cu incidență în creștere.

 

Chiar dacă ești de părere că prezinți un risc scăzut de a dezvolta cancer de piele, pentru că știi că folosești protecție solară adecvată sau ai o piele mai închisă la culoare, poți dezvolta în continuare cancer de piele. Pielea mai închisă la culoare poate să nu fie atât de sensibilă, dar razele UV ale soarelui pot provoca leziuni și modificări celulare care duc la cancer de piele. Protecția solară ajută la blocarea razelor solare, dar majoritatea oamenilor nu o aplică suficient sau nu-și protejează toate zonele vulnerabile precum urechile și scalpul.

 

Deși deteriorarea cauzată de razele ultraviolete (UV) ale soarelui este cea mai frecventă cauză a cancerului de piele – reprezentând 90% din cazurile de non melanom și 85% din cazurile de melanom – unele cazuri de cancer de piele sunt genetice. Dacă ai antecedente familiale de cancer de piele, ar trebui să fii extrem de atent cu autoexaminarea pielii și efectuarea controalelor periodice regulate la medicul dermatolog. De asemenea, este important să știi că ești de 100 de ori mai expus riscului de a dezvolta cancer de piele dacă ai făcut un transplant de organe.

 

Cancerul de piele poate apărea oriunde

Chiar dacă îți verifici des acasă alunițele de pe corp pentru modificări, care ar putea indica o leziune canceroasă, cancerul de piele poate apărea oriunde pe corp – inclusiv zone care nu sunt ușor vizibile. Cancerele de piele pot apărea chiar și în locuri care nu au fost niciodată expuse la soare. 

 

Cancerul de piele nu se dezvoltă întotdeauna pe o aluniță. Până la 80% din leziunile de cancer de piele apar mai întâi pe pielea aparent normală.

 

Când te programezi la o examinare a pielii, medicii dermatologi de la Clinica AS îți studiază cu atenție toată suprafața pielii,  inclusiv scalpul, membranele mucoase, unghiile, palmele și tălpile picioarelor. Orice leziune este inspectată prin dermatoscopie digitală, fapt ce permite vizualizarea la dimensiune foarte mare a leziunii și identificarea unui eventual factor de risc.

 

Riscul de a dezvolta cancer de piele crește în fiecare an

Poți să te confrunți cu cancerul de piele la orice vârstă, inclusiv în copilărie. Cu cât trec anii, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta cancer de piele indus de soare. Daunele produse de soare sunt cumulative și încep de la naștere. De aceea, este important să-ți faci anual un screening pentru a preveni leziunile să devină canceroase. Tehnologia FotoFinder îți alcătuiește o hartă a alunițelor a căror evoluție poate fi urmărită în timp, de la o consultație la alta.

 

Cancerul de piele este tratabil

Dacă îți evaluezi anual alunițele și pielea, dermatologul poate identifica alunițele cu probleme și ai foarte mari șanse să afli din timp dacă este vreo problemă.  

Cele mai frecvente două tipuri de cancer de piele sunt carcinomul cu celule bazale (BCC) și carcinomul cu celule scuamoase (SCC). Un număr îngrijorător de persoane își pierd viața din cauza întârzierii tratamentului. 

 

Dacă ai o aluniță sau o leziune suspectă, programează cât mai repede o evaluare la medicul dermatolog și un screening cu FotoFinder. Afli pe loc dacă ai motive de îngrijorare! 

 

În concluzie, pentru a sta fără grijă vara aceasta, să te bucuri de mare și soare, medicii dermatologi de la Clinica AS îți recomandă scanarea pielii cu FotoFinder.

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol