[vc_row][vc_column][vc_column_text]SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL – UN DIAGNOSTIC SUPRAEVALUAT
Sindromul de intestin iritabil SII (denumit și sindromul de colon iritabil) presupune, conform definiției stabilite la Conferința Internațională a Experților, Roma:
DURERE ABDOMINALĂ cronică (nu mai puțin de 3 luni), cu minimum 2 episoade de durere săptămânală, tulburări de tranzit intestinal și distensie abdominală (meteorism abdominal).
Sindromul de colon iritabil este o tulburare intestinală funcțională, CE ARE CAUZE ÎNCĂ NEELUCIDATE, dar care este foarte frecventă în randul populației adulte tinere, în special la femei.
O ipoteză a apariției sindromului de colon iritabil contă în perturbarea comenzilor nervoase ce controlează motilitatea intestinală care contribuie la apariția manifestărilor, iar suprasolicitarea musculaturii netede din peretele intestinal determină apariția durerii. Rezultatul tulburărilor de motilitate poate fi o accelerare sau o încetinire a tranzitului intestinal (diaree sau constipație).
- Unul dintre cei mai important factori este stresul – un stres puternic, anxietate, situații traumatizante. Mulți pacienți au indicat faptul că simptomele din aceasta afecțiune se agravează în condiții de stres emotional și au asociat cu afecțiunea tulburările de somn sau astenia fizică predominant matinală.
- Se manifestă în general după ingestia de anumite alimente, cu simptome care include: dureri abdominale, constipație, diaree (sau perioade de constipație alternând cu perioade de diaree), balonare și distensie abdominală.
- Durerea se poate produce oriunde la nivelul abdomenului – în epigastru, periombilical , în flancuri și poate fi intensă, cu caracter colicativ, persistentă. Poate asocia arsuri retrosternale-pirozis, greață, sațietate precoce, flatulență (scaune explozive). În mod caracteristic, semnele și simptomele se produc după anumite alimente și sunt ameliorate temporar de emisia unui scaun.
- Tulburarea de tranzit intestinal este constant prezentă. Scaunele pot avea aspect granular sau pot fi sub forma de mici biluțe sau materiile fecale, pot avea forma alungită. Se poate produce și diaree, scaune semilegate sau apoase multiple predominent
In aceste condiții clinice ne putem gândi la sindromul de intestin iritabil și, așa cum vă sfătuiește și medical, elementul esențial este DIETA. Se recomandă dieta gluten-free, cu evitarea lactatelor în formă lichidă până la ameliorare clinică.
De asemenea, trebuie eliminate cauzele organice care presupun aspect clinic similar – durere sau tulburări de trazit. Consultul de specialiate va discerne ce investigații sunt necesare pentru a fi efecuate pentru a stabili caracterul funcțional.
Absența durerii abdominale infirmă diagnosticul de sindrom de intestin iritabil. Asocierile funcționale precum alternanța de tranzit, balonarea cvasipermanentă, disconfortul abdominal, orientează către enteropatie motorie funcțională – rezultatul unor procese de fermentație excesivă. Excesul de gaze acumulat la nivelul sigmodului și al rectului împiedică evacuarea conținutului intestinal, cu perpetuarea meteorismului. În aceste condiții, se recomandă în primul rând evitarea consumului aleatoriu de alimente ce declanșează tranzitul intestinal (fructe în exces, lactate, băuturi acidulate), excesul de laxative, deoarece ele vor stimula doar fermentația și nu vor rezolva evacuarea conținutului intestinal. Aceste manifestări pot apare la persoanele sedentare, consumatoare de fast-food și în perioadele de vară cu consum exagerat de fructe și legume. Se recomandă sport, mic dejun obligatoriu (cu evitarea consumului de lapte sau fructe pe stomacul gol).
Patologia digestivă este foarte complexă și uneori, simptome nerelevante dar persistente, pot ascunde boli grave.
Sindromul de intestin iritabil este supraevaluat, iar diagnosticul trebuie stabilit doar după un consult de specialitate.
Dr. Marina Anton[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]