A sta ferit de soare este cel mai bun mod de a evita daunele solare. Alte măsuri de precauție includ utilizarea protecției solare, purtarea de îmbrăcăminte adecvată și evitarea razelor solare în mijlocul zilei pe timp de vară, când razele UV sunt cele mai puternice.
Care sunt pericolele expunerii la soare?
Pericolul imediat care apare după o expunerea îndelungată la soare sunt arsurile. Dacă pielea arsă de soare ar fi privită la un microscop puternic, s-ar observa că celulele și vasele de sânge au fost deteriorate. Cu leziuni repetate ale soarelui, pielea începe să arate uscată, încrețită și chiar decolorată. Deși pielea pare a fi mai groasă, de fapt a fost slăbită și, ca urmare, se va învineți mai ușor.
Cu toate acestea, cea mai gravă amenințare a soarelui este că expunerea este cauza majoră a cancerului de piele, care este acum cea mai comună dintre toate tipurile de cancer. Medicii cred că majoritatea cancerelor de piele pot fi evitate prin prevenirea daunelor solare.
Are expunerea la soare beneficii?
Lumina soarelui în contact cu pielea duce le producerea de vitamină D. Majoritatea persoanelor sunt deficitare de Vitamina D, chiar și în plin sezon de vară. Vitamina se regăsește și în anumite produse alimentare. Ba chiar mai mult, în prezent se pot găsi multe alimente îmbogățite cu vitamina D în timpul procesului de fabricație. Expunerea la soare ar trebui efectuată cu multă precauție și doar într-un interval orar care nu este periculos – dimineața devreme sau după amiază. Desigur, a fi în aer liber îi face pe cei mai mulți oameni să se simtă bine. Razele soarelui pot aduce și beneficii organismului, o stare de spirit bună și o doză de optimism. Dar, pentru precauție, expunerea solară fără protecție ar fi bine să fie evitată.
Cum se pot evita efectele nocive ale soarelui?
Atunci când ieși afară se pot lua următoarele măsuri de precauție:
- Poartă întotdeauna protecție solară. Aplică pe piele în fiecare zi. Este bine să ai un obicei la fel cum este spălatul pe dinți.
- Evită soarele în mijlocul zilei, de la aproximativ ora 10 a.m. până la 4 p.m. Razele ultraviolete, care provoacă arsuri solare, sunt cele mai puternice în această perioadă.
- Poartă îmbrăcăminte de protecție când ieși în aer liber, mai ales când petreci mai mult timp afară, în mijlocul zilei. Mânecile lungi și pantalonii, precum și o pălărie cu boruri largi, ajută la protecția corpului împotriva efectelor nocive ale soarelui.
- Poartă ochelari de soare care filtrează lumina UV.
Nimeni nu vrea să se îmbolnăvească de cancer de piele, dar am trecut de la adorarea soarelui la frica soarelui. Există însă și o cale de mijloc: utilizarea unei creme de protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 15 atunci când ești afară pentru o perioadă îndelungată și purtarea unei pălării și a unei cămăși cu mânecă lungă în jurul prânzului. Așa că, atât cât vremea este caldă și îți permite, ieși afară și bucură-te de ea!