Clinica AS

Somnul, susținătorul sistemului imunitar

Care este legătura dintre somn și sistemul imunitar? Dr. Laura Panait, medic specialist medicină de familie, spune că somnul este o nevoie fiziologică importantă pentru sănătatea organismului. Specialiștii preocupați de acest aspect au stabilit chiar și o Zi Internațională a Somnului, care este sărbătorită pe 17 martie, în 72 de țări din întreaga lume. Evenimentul are ca scop promovarea unui somn sănătos și de a trage semnale de alarmă asupra problemelor ce pot apare în absența sau calitatea acestuia.

Insuficiența somnului sau calitatea slabă a lui vulnerabilizează organismul în fața virusilor și presupune organismul la îmbolnăvire. De asemenea, recuperarea după o boală este și ea strâns legată de acest aspect. De ce? În timpul somnului se produc citokinele, un tip de proteine protectoare, care în funcție de starea de sănătate, cresc sau scad. Atunci când te privezi de somn, citokinele, celulele și anticorpii care luptă cu microorganismele sunt produse în cantități mai mici, iar lupta cu anumite afecțiuni este mai grea și mai îndelungată. 

Este bine să ții cont că lipsa somnului pe o perioada îndelungată favorizează apariția mai multor afecțiuni, precum obezitatea și diabetul, dar și afecțiuni cardiace.

În perioada de izolare, când programul nostru a devenit instabil, s-a instalat sedentarismul, iar exercițiile fizice au fost limitate de spațiu, somnul fiind astfel printre primele nevoi afectate. Acesta a scăzut atât calitativ cât și cantitativ, ceea ce conduce la o vulnerabilitate ridicată în fața virusurilor.

Așadar, încearcă să respecți un orar bine definit de somn, de cel puțin 6-7 ore / noapte, pentru a ajuta funcționarea echilibrată a organismului. În plus, exercițiile fizice te ajută să obții un somn calitativ.

Verifică-ți starea actuală de sănătate la dr. Laura Panait, medic specialist medicină de familie. Programează un consult aici!

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol