Pentru a putea vorbi despre o tulburare de stress post-traumatic, simptomele trebuie să persiste mai mult de o lună de zile după eveniment. Fie că este vorba despre gânduri, sentimente sau coșmaruri legate de evenimentul în cauză, sau că vorbim de o suferință psihică sau fizică cu privire la indicii legate de diverse traume, este evident că o persoană suferă de stres post-traumatic cand incearca sa evite amintirile legate de trauma inițială sau de alte evenimente asociate.
Ce este stresul posttraumatic? De ce apare? Care pot fi cauzele?
Stresul posttraumatic este o tulburare care apare după ce o persoană, copil sau adult este expusă unui eveniment traumatizant major, cum ar fi agresiunea sexuală, violenta fizica sau emotionala, accidentele rutiere sau alte amenințări care duc la un dezechilibru puternic si conduc la scaderea calitatii vietii.
Ce simptome il evidentiaza?
Simptomele in stresul posttraumatic pot include temeri, amintiri sau suferinta psihica si fizica legate de trauma produsa sau evenimente aociate, precum si o sensibilitate crescuta la un factor stresor.
Care pot fi factorii de risc?
Factori genetici: exista studii care au arătat ca apariția PTSD după un eveniment traumatic a fost influențată de factori genetici. Rata de risc genetic s-a dovedit a fi mult mai scăzută la bărbați decat la femei.
Factori societali: suportul social sau lipsa acestuia reprezintă un factor de risc critic. După evenimentul traumatic, necesitatea unor resurse de sprijin sigure este esențială pentru a ajuta persoanele să-și proceseze experiența într-un mod sănătos și să-și recâștige speranța prin conexiuni emoționale și sigure.
Factori biologici și neurologici: cei doi factori de risc care s-au dovedit ca influențeaza dezvoltarea PTSD după un eveniment traumatic sunt IQ-ul și neuroticismul. Cei care obtin rezultate mai mici la testele IQ si cei care resimt adesea anxietate, sentimente de vinovăție, îngrijorare, teamă, furie, frustrare și tristețe.
Ce simte o persoana diagnosticata cu aceasta afectiune?
O persoana care sufera de stres posttraumatic are emotii puternice precum frica, vinovatia, prezinta un grad crescut de iritabilitate, anxietate, atacuri de panica, schimbari de dispozitie. Se confrunta cu insomnii sau alte tulburari ale somnului si are dificultati de concentrare.
Se produc niste schimbari in interior?
Pacientii au o stare afectiva negativa, isi pierd interesul pentru lucruri sau activitati care ii faceau placere inainte de producerea evenimentului traumatizant, au sentimente de vină exagerată pentru sine sau pentru alții în provocarea evenimentului traumatic.
Ce refuza sa manance? Cum de marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune ajung anorexice?
De cele mai multe ori, aceasta tulburare poate duce la scaderea sau lipsa apetitului, factori care conduc la scaderea in greutate a persoanei, sau chiar aparitia anorexiei.
E stresul posttraumatic o forma de depresie sau se poate indreptata catre depresie?
Stresul posttraumatic nu este o forma de depresie, dar poate conduce la declansarea acesteia.
Poate fi depasit? Mai poate duce o viata normala o persoana diagnosticata cu aceasta afectiune?
În urma unor evenimente traumatice prelungite, repetate și severe (de exemplu, abuzul la copil), individul poate întâmpina dificultăți în reglarea emoțiilor sau menținerea unor relații interpersonale stabile. Cu ajutorul unui plan de tratament si consiliere se poate corecta aceasta afectiune.
De ce unele persoane resimt o trauma mult mai puternic decat celelalte?
Studiile arata ca persoanele care sufera de traume personale (de exemplu agresiune sexuala) au mai multe sanse de a dezvolta o tulburare de stres post-traumatic in comparatie cu persoanele care suferă traume non-personale, cum ar fi accidentele rutiere.
Cand vorbim de aceasta afectiune, care au fost cazurile care v-au impresionat?
Am avut un caz in care un barbat si-a pierdut parintii in urma unui accident de masina in care el conducea. Dificultatea cu care se confrunta era re-experimentarea psihologică a accidentului, amintiri nedorite care apareau involuntar in mintea lui si erau asociate cu emotii foarte puternice. Chiar si dupa 2 ani evita situațiile asociate cu accidentul, refuza sa conduca masini cu aceeasi marca ca cea din accident si in timpul noptii. Ii era scazuta capacitatea de reacție emoțională, se indepartase de prieteni, nu mai avea o viata sociala. Avea un puternic sentiment de vinovatie.
Care poate fi tratamentul? Poate fi vindecat?
Tratamentul consta in psihoterapie si medicatie.
Este important ca pacientul sa apeleze la un consult de specialitate inca de la primele simptome, pentru a preintampina aparitia unor tulburari mentale mult mai grave.
Cat timp poate dura recuperarea?
Depinde de gradul de implicare al persoanei in procesul terapeutic, de gravitatea evenimentului, de factorii de risc si cat de repede se intervine dupa eveniment. Toate acestea pot face o mare diferență în cât de bine și cât de repede isi revine o persoana traumatizată.
Care pot fi urmarile? Poate duce stresul posttraumatic la o forma de tulburare mentala mult mai grava?
Regresia dezvoltării, cum ar fi pierderea limbajului la copiii mici, poate să apară. Pseudo-halucinații auditive, cum ar fi experiența senzorială a auzirii cuiva.
Gândurile rostite într-una sau mai multe voci diferite, precum și ideea paranoică pot fi prezente.
Poate duce stresul posttraumatic la sinucidere?
Evenimente traumatice, cum ar fi abuzul din copilărie, cresc riscul de suicid al unei persoane si autovatamare intentionata.