Ce este astmul?
Astmul este o boala pulmonara cronica care poate sa apara la orice varsta dar cel mai frecvent in copilarie. Apare prin ingustarea cailor aeriene, datorita inflamatiei, ceea ce duce la o circulatiei defectuasa a aerului. In urma expunerii la factorul/factorii declansatori ai crizei de astm, au loc urmatoarele modificari la nivelul cailor aeriene:
- Contractia muschilor ce captusesc caile aeriene
- Cresterea inflamatiei (deja existente)
- Crestrea secretii de mucus
Simptomele resimtite de pacient sunt:
- Accese de tuse
- Wheezing-respiratie suieratoare
- Dispnee-dificultate in expir (cand trebuie sa dea aerul afara)
- Senzatia de sufocare, lipsa de aer, presiune la nivelul cutiei toracice/pieptului
De ce apare astmul?
Astmul poate sa apara daca sunt prezenti unul sau mai multi factori de risc:
- Istoric familial de astm
- Expunerea la fumul de tigara. Fumatul in timpul sarcinii sau expunerea copilului la fumul de tigara (fumat pasiv)
- Infectii respiratorii
- Expunerea la: alergeni (mucegai, polen, etc), acarieni-teren atopic, substante toxice, poluare, aer rece
- Obezitatea
- Stresul, emotiile puternice
Sunt cativa din factorii cei mai frecvent intalniti in declansarea astmului bronsic.
De cate tipuri este astmul?
1) Astmul alergic- este intalnit la persoanele cu teren atopic (alergii). Alergiile pot fi atat la factorii de mediu (ex. polen), alimentare, medicamentoase (ex. aspirina).
2) Astmul copilariei – apare de cele mai multe ori inainte de varsta de 5 ani.
3) Astmul ocupational – este o forma de astm intalnita la persoanele care lucreaza in mediul toxic.
De ce apare astmul la adulti?
In primul rand vreau sa mentionez ca astmul bronsic nu este o boala episodica. Exista o inflamatie permanenta a cailor respiratorii. In momentul in care intervine factorul declansator (polen, acarieni, par de animale, infectii respiratorii, anumite alimente, subst toxice, substante iritante, factori psihoemotionali, etc) se declanseaza contractia musculaturii care inconjoara caile respiratorii rezultand bronhoconstrictia care se traduce prin criza de astm. Pacientii cu diferite forme de alergie au risc crescut de a face astm. Deasemenea copiii acestor persoane au sanse ridicate de a dezvolta aceasta afectiune.
De ce apare astmul la copii?
Astmul la copii nu este diferit ca si boala fata de adult. Factorii declansatori sunt aceeasi. Trebuie sa fim atenti la „crizele de tuse” ale copilului si mers la medicul curant pentru o diagnosticare corecta si la timp.
La ce varste se poate instala astmul?
Astmul bronsic se poate instala la orice varsta dar cel mai frecvent debutul este in copilarie. In aceasta categorie, baietii au mai frecvent boala decat fetitele dar odata cu inaintarea in varsta diferenta dintre sexe dispare.
Se poate evita astmul?
Din pacate astmul bronsic nu se poate evita dar odata cunoscuti factorii declansatori, pacientul ii poate evita. De asemenea, un tratament corect, respectat intocmai indicatiilor medicului pneumolog ajuta la tinerea sub control a simptomatologiei si evolutiei bolii.
Fumatul ce efecte are in corpul unui astmatic?
Fumul de tigara scade activitatea cililior de la nivelul cailor respiratorii. Acestia „fac curat”, inlatura ce nu trebuie sa fie in arborele respirator. De asemenea, fumul de tigara creste productia de mucus si nu in ultimul rand substantele toxice detremina inflamatia cailor respiratorii ca mecanism de aparare. La un pacient asmatic, toate acestea se suprapun pe inflamatia deja existenta.
Se poate vindeca astmul?
Mai degraba putem vorbi de o buna cunoastere a bolii, adica un control foarte bun – evitarea expunerii la factorii declansatori si respectarea tratamentului de fond. Odata respectate aceste masuri pacientul asmatic poate sa aiba o viata normala fara perturabarea activitatilor curente.
Ce terapii complementare pot ajuta pacientii cu astm?
Sunt descrise cateva terapii complementare (tehnici de relaxare – meditatia, hipnoza, tehnici de respiratie, acupunctura, homeopatia) insa eficienta lor nu a fost dovedita.
Ce dieta este recomandata pacientilor cu astm?
O dieta corecta, echilibrata, bogata in fructe si legume este binevenita si la acesti pacienti prin stimularea sistemului imunitar. De asemenea, acizii grasi omega 3 din peste si ulei pot aduce un efect bun prin actiunea lor antiinflamatoare. Este bine sa fie evitati aditivii si conservantii alimentari mai ales la pacientii cu teren atopic.
Fumatul pasiv are efecte negative asupra astmaticilor?
Fumatul pasiv este la fel de periculos ca si fumatul activ. Sunt crize de astm la copil declansate in momentul in care stau in aceeasi incapere cu adulti care fumeaza. Odata inhalat fumul de tigara, atat la adultul cat si la copilul cu prespozitie,declanseza mecanimele de aparare: cresterea inflamatiei, cresterea productiei de mucus, bronhoconstrictie traduse prin criza de astm.
Ce masuri de prim ajutor trebuie sa stie parintii copiilor astmatici?
Tratamentul astmului bronsic este un tratament pe toata viata. Schemele de tratament sunt adaptate fiecarui pacient. Este foarte important de cunoscut si evitat factorul/factorii declansatori si de asemenea, de stiut foarte bine, rolul medicatiei prescrise si modul de administrare. In cazul crizelor de astm care nu raspund rapid la tratamentul efectuat acasa (inhalatorii) pacientul trebuie sa se prezinte la camera de garda pentru sustinere de specialitate (oxigenoterapie, brohodilatatoare administrate prin nebulizare sau injectabil, corticosteroizi).