Clinica AS

Dermatologist Hand Examining Woman Hair With Magnifying Glass
Tot ce trebuie să știi despre PRP, tratamentul cu plasmă bogată în trombocite împotriva căderii părului

Procedura poate oferi rezultate excelente atunci când vine vorba despre creșterea și regenerarea părului. Totuși, precum în cazul atâtor tratamente împotriva căderii părului, răbdarea și perseverența sunt cheia.

Până acum, probabil că ești deja familiarizat sau cel puțin ai auzit de „Terapia Vampir” pentru ten, un tratament pentru piele care folosește propriul sânge pentru a obține o piele mai tânără. Ceea ce probabil nu știi este că există un tratament similar pentru căderea părului, care funcționează pe același principiu.

Este vorba tot despre celebrul PRP – tratamentul cu plasmă bogată în trombocite. Cum funcționează? Sângele nostru este format din două componente principale, globule roșii și plasmă. Plama conține globule albe și trombocite, care sunt bogate în factori de creștere.

Factorii de creștere, într-un fel, joacă rolul de mesageri, semnalând celulelor pielii să funcționeze. De fapt, plasma a fost folosită în medicină pentru a trata o serie de probleme de sănătate, inclusiv artrita și semnele de îmbătrânire. Vestea bună pentru oricine se confrunta cu alopecia, are părul rărit sau degradat este că factorii de creștere pot ajuta la stimularea activității foliculilor de păr și susțin creșterea părului.

Utilizarea PRP este o opțiune excelentă de tratament pentru prevenirea sau tratarea părului care cade, iar eficiența tratamentului are la bază articole documentate științific, prin care au fost demonstrate că părul devine mai des și se prelungește faza de creștere a ciclului părului. 

Procesul

Precum în cazul majorității procedurilor, există un proces în aplicarea tratamentului PRP pentru recreșterea părului, începând cu o prelevare de sânge standard de la brațul clientului. Apoi, eprubeta cu sânge este plasată într-o mașină specială numită centrifugă, care separă globulele roșii din plasmă. Plasma, care este bogată în trombocite, este apoi injectată direct în scalp, la nivelul foliculilor de par.

Procesul este meticulos și se poate realiza manual sau cu ajutorul unui aparat special de injectare. Injecțiile se efectuează la aproximativ fiecare jumătate de centimetru pe zona unde părul este mai rar. Întreaga procedură durează, în principiu, mai puțin de o jumătate de oră.

Riscuri implicate

S-ar putea să sune înfricoșător (prelevare sânge și ace), dar de obicei, nu există niciun risc real asociat cu tratamentul PRP.  În cele mai multe cazuri, injecțiile se efectuează fără niciun fel de anestezic local, deoarece disconfortul este minim. Se pot utiliza pachetele de gheață pentru a minimiza și mai mult disconfortul după efectuarea procedurii. Pot apărea echimoze, însă acestea se rezolvă în decurs de o săptămână sau două.

Pentru eficiență, tratamentul se realizează lunar, pentru primele trei până la patru luni și apoi la fiecare trei până la șase luni. După aceea, în funcție de răspunsul și rezultatele individuale ale pacientului, medicii dermatologi de la Clinica AS recomandă un plan personalizat. Urmând acest protocol, rezultatele dorite pot fi văzute după două, trei luni.

Primul rezultat pe care îl vei observa este scăderea căderii părului, urmată de o recreștere timpurie și creșterea părului în lungime. Cea mai bună abordare în tratament este cea pe termen lung. Varianta optimă sunt ședințele care se întind pe cel puțin 6 luni de zile, pentru a continua stimularea factorilor de creștere a părului și celulele stem care sunt asociate cu recreșterea părului și oprirea căderii părului.

Este important să reții că, pentru a trata rărirea și căderea părului, PRP poate și ar trebui să facă parte dintr-un program cu mai multe fațete. Medicii dermatologi de la Clinica AS îți pot prescrie în paralel un tratament medicamentos care să susțină regenerarea părului, mai ales în perioada de postmenopauză.  

Tratamentul PRP nu este neapărat o soluție ușoară sau rapidă pentru tratarea alopeciei și a părului rar și fragil, dar este o opțiune modernă, susținută medical și științific pentru cei care se luptă să găsească soluții pentru a-și îmbogăți podoaba capilară.

Ți-a plăcut articolul?

Distribuie-l pe Whatsapp

Mai citește un articol