- Cine este predispus la diabet?
In diabetul zaharat de tip 1, numit si insulinodependent, cauzele nu sunt pe deplin cunoscute. Factorii de risc care favorizeaza declansarea bolii sunt:
- Factorii genetici (un membru al familiei diagnosticat cu DZ tip1)
- Suferinte ale pancreasului-interventii chirurgicale, infectii
- Boala autoimuna-organismul produce anticorpi care distruge propriile celule, in acest caz celulele pancreatice
- Stres major
Factori de risc pentru diabetul zaharat tip 2:
- Factori genetici
- Dislipidemia (LDL colesterolul, Trigliceridele= crescute)
- Bolile cardiace (ex. hipertensiunea arteriala)
- Bolile psihice si neurologice (accidentul vascular cerebral, depresia)
- Afectiuni ale pancreasului (pancreatita)
- Ce este diabetul?
Diabetul zaharat este o boala metabolica, cronica, care apare atunci cand insulina, produsa de pancreas, este in cantitate insuficienta sau cand aceasta nu este folosita corespunzator -nu preia glucoza pentru a o introduce in celula. Glucoza ramane in sange avand corespondent in analizele de laborator cresterea glicemiei.
- De cate tipuri este diabetul?
- Diabetul zaharat in functie de mecanismul de producere poate fi de doua tipuri:
- Diabet zaharat de tip 1
- Diabet zaharat de tip 2
- Ce diferente exista intre tipurile de diabet?
Diabetul zaharat de tip 1: Productia de insulina de catre pancreas este scazuta sau insuficienta. Acest tip de diabet se dezvolta din copilarie cel mai frecvent.
Diabetul zaharat de tip 2: Insulina este produsa de catre pancreas in cantitate normala, dar nu este folosita corespunzator (defect la nivelul receptorilor) pentru intrarea in celule. Acest tip de diabet apare mai frecvent la maturitate si este frecvent asociat cu obezitatea.
*Diabetul gestational-apare in timpul sarcinii si necesita o atentie deosebita avand in vedere impactul asupra mamei cat si a fatului.
- Se poate trata definitiv diabetul?
In diabetul zaharat de tip 1 pacientul are nevoie de tratament cu insulina in doze ajustabile in functie de nivelul glicemiei.
In diabetul zaharat de tip 2, dieta si sportul ajuta foarte mult fiind completate de medicamente in functie de nivelul glicemiei/ hemoglobinei glicozilate (parametri biologici necesari monitorizarii bolii).
- Ce semne si simptome au diabeticii?
Primele simptome care ne trimit la investigatii specifice diabetului sunt:
- Setea excesiva (de multe ori si nocturna)
- Fatigabilitate/ oboseala nejustificata
- Apetit alimentar crescut
- Urinari frecvente
Odata cu avansarea bolii, apar semnele si simptomele afectarii de organe:
- Afectarea ochilor-vedere incetosata
- Afectarea nervilor periferici: amorteli, furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor
- Scaderea apararii la infectii: infectii la nivelul pielii, cicatrizare grea a ranilor, infectii urinare
- Ce risca cei care nu iau tratamentul?
Nerespectarea tratamentului medicamentos, atat administrarea insulinei cat si a antidiabeticelor orale, in functie de nevoia fiecarui pacient, duce la o cresere a glicemiei cu efecte nedorite asupra organismului. Valoarea hemoglobinei glicozilate trebuie tinuta la o valoare sub 6.5%. Diabetul netinut sub control poate duce la:
- Afectarea ochilor-cataracta, glaucom, retinopatie diabetica
- Afectiuni ale nervilor- neuropatia diabetica
- Infectii
- Afectarea rinichilor-nefropatia diabetica
- Afectare cardiovasculara-dislipidemie, ateroscleroza
- Afectiuni ale dintilor
Diabetul este o cauza importanta pentru bolile cardiovasculare, orbirii, insuficientei renale si amputarii membrelor inferioare.
- Ce dieta este indicata diabeticilor?
In primul rand as vrea sa mentionez ca a fi un pacient cu diabet nu inseamna neaparat ca nu ai voie sa mananci o anumita categorie de alimente, asa cum sunt “blamati” carbohidratii. Este foarte important sa se tina cont de calitatea alimentelor. Vorbind de grupe de alimente si calitate dau cateva exemple:
- Carbohidrati “buni”:
- Legume: fasole, verde, linte, naut, conopida, dovlecei
- Nuci, migdale, caju
- Fructe: banana, portocale
- Cereale integrale (painea neagra)
- Grasimi bune: uleiuri vegetale-uleiul de masline, avocado, nuci, seminte
Este foarte important sa se respecte orarul meselor si portiile sa fie mici. De obicei pacienti au impartite alimentele pe grupe alimentare in functie de indicele glicemic.
Trebuie sa se manance cat mai multe alimente sarace in calorii si bogate in vitamine si minerale. Iata cateva exemple:
- Alimente cu indice glicemic mic: ou, avocado, carne de pui, peste, nuci, linte, mazare, painea neagra
- Alimente cu indice glicemic mediu: cereale integrale, fructe (struguri, mango, ananas, etc)
- Alimente cu indice glicemic mare:cartofi (prajiti), pizza, orez, porumb (mamaliga)
- Cum sa iti masori usor si corect glicemia?
Glicemia poate fi monitorizata astfel:
- De catre personal medical: punctie venoasa (glicemie, hemoglobina glicozilata)
- De catre pacient: testare din sangele capilar. Punctie in deget si masurare prin aparatele glucotest. Este metoda cea mai raspandita.
Cu ajutorul acestor dipozitive, glucoteste, putem masura atat glicemia a jeun, inainte de masa, cat si glicemia postprandiala, dupa masa.
- Monitorizarea continua a glicemiei (continuous glucose monitoring-CGM)
Aceasta metoda se realizeaza cu ajutorul unui senzor si arata in timp real valorile glicemiei fiind de real ajutor in ajustarea dozelor de insulina si/sau antidiabetice orale cat si ajustarea dietei. Folosirea zilnica a senzorului scade durata, frecventa si intensitatea hipoglicemiilor.
- Ce este hipoglicemia?
Hipoglicemia este definita ca o scadere a valorii glicemice sub 70 mg/dl. Simptomele hipogicemiei variaza in functie de valorile acesteia. Pacientul poate prezenta simptome si semne precum foame si greata, vedere incetosata, tremuraturi ale corpului, transpiratii, tulburari de ritm cardiac, nervozitate, lipsa de concentrare, cefalee, spasme musculare, etc.
Scaderea severa a glicemiei poate duce la dezorientare temporo-spatiala, convulsii, pierderea constientei si chiar coma.
- Ce alimente sunt total interzise diabeticilor?
Este bine sa fie evitate alimentele procesate, tip fast food, grasimile saturate , bauturile carbogazoase, energizante, sucurile cu continut ridicat de zahar.
- Mai pot manca diabeticii fructe? Ce fructe? Ce cantitate?
Fructele fac parte din categoria carbohidrati sanatosi. Sunt indicate in alimentatia pacientului diagnosticat cu diabet zaharat cu grija asupra cantitatii, aici atentie la indicele glicemic.
- Fructe cu indice glicemic scazut: capsuni, zmeura, afine, cirese, portocale, grapfruit, kiwi, prune
- Fructe cu indice glicemic mediu: pepene galbene, nectareine
- Fructe cu indice glicemic ridicat: fructe uscate, struguri, ananas, mango.
- De ce nu sunt indicate dulciurile concetrate in diabet?
Dulciurile concentrate sunt din categoria “calorii goale”, fara nutrienti, minerale si vitamine. Asa cum am specificat mai sus este de preferat sa se consume carbohidrati “buni”: legume, fructe, nuci, cereale integrale bineinteles cu atentie asupra cantitatii.
- Ce rol au injectiile cu insulina? Cand trebuie administrate?
Insulina are rolul de „reglare” a glicemiei si implicit de prevenire a complicatiilor date de diabet. Nu inseamna ca pacientul diabetic poate manca orice si oricand daca are insulina „la indemana”. Trebuie respectate strict indicatiile/schema data de medicul curant fiecarui pacient in parte.
- Ajuta psihoterapia in cazul pacientilor cu diabet?
Vreau sa mentionez „fobia de ace” pe care o prezinta multi pacienti, tendinta de supraestimare /subestimare a valorilor glicemiei, precum si controlul greutatii. Acestea sunt cel putin 3 situatii in care psihoterapia joaca un rol important. De departe, acceptarea diagnosticului si controlul dietei si ajustarea dozelor de medicamente sunt situatii in care psihologul joaca un rol important.
- Cum sa ajute familia pacientul cu diabet?
Creeare unui mediu calm si cald, intelegerea importantei respectarii orarului meselor si sustinerea in alegerea alimentelor(bune calitativ, bogate in minerale si vitamine) sunt parte din factorii de sustinere.
- Cum sa isi gaseasca un diabetic motivația de a continua viața?
Diabetul zaharat, atat tipul 1 cat si tipul 2, tinut sub control medicamentos si regim alimentar nu pune in pericol viata. Daca pacientul respecta “noul stil de viata” nu apar complicatii si poate sa abordeze o gama larga de activitati atat fizice cat si intelectuale.