Ce este ulcerul?
Asa cum ii spune si denumirea, este o ulceratie, rana la nivelul mucoasei gastrice determinate de cresterea secretiei gastrice, pepsina si acid clorhidric.
Tipuri de ulcer
Ulcerul poate fi gastric sau duodenal. In ambele localizari leziunile sunt sub forma discontinuitatii la nivelul peretelui gastric si /sau duodenal, unice sau multiple, si determina in jurul lor reactie fibroasa (cicatrice).
Simptome
Durerea in epigastru, “in capul pieptului” cum o prezinta pacientii cu debut imediat dupa ingestia de alimente in cazul ulcerului gastric si la 2-3 ore dupa masa in cazul ulcerului duodenal este simptomul dominant.
Durerea este insotita de cele mai multe ori de greata, flatulenta, inapetanta
Cauze
Cauza cea mai frecventa a ulcerului este infectia cu Helicobacter Pylori. Se stie ca 50% din populatia globului prezinta infectie cu aceasta bacterie. Infectarea se produce de la persoana la persoana si in majoritatea cazurilor este asimptomatica. Doar 15% din persoanele infectate dezvolta un ulcer gastric sau duodenal.
Pe locul doi ca si cauza se afla consumul de medicamente: acidul acetil salicylic (aspirina), antiinflamatoriile nesteroidiene (ibuprofenul), corticosteroizii (hidrocortizon)
Alte cauze: boli medicale severe, afectiuni ale sistemului nervos central, formatiuni hipersecretante
- Hemoragia digestiva avand ca echivalent in semnul varsaturi in ”zat de cafea” sau scaune melenice negre “ca pacura”.
- Perforatia gastrica care duce la abdomenul acut-urgenta chirurgicala
- Stenoza de pilor-orificiul de deschidere a esofagului in stomac. Are ca manifestare varsaturi alimentare imediat dupa masa, nedigerate.
- Obstructia gastrica-blocarea tranzitului alimentelor catre intestine manifestata prin varsaturi posprandiale, balonare, satietate precoce.
- Tumori maligne – sunt intalnite mai ales la pacienti cu infectie cu H.Pylori si au o incidenta foarte mica.
Tratament
In primul rand, trebuie redus consumul de cafea, alcool, tutun si evitarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene si a aspirinei.
Regimul alimentar joaca si el ul rol important in managementul ulcerului. Se recomanda mese regulate, de 3 ori pe zi plus 2 gustari, si evitarea prajelilor, condimentelor , preparate afumate, bauturi carbogazoase. Medicamentele antiacide, antisecretorii, protectoare ale mucoasei gastrice precum si antibiotice pentru inlaturarea bacteriei H.Pylori, acolo unde este cazul, fac parte din schema complete a tratarii ulcerului stabilita de medical curant.
Cand este necesara operatia?
Interventia chirurgicala are loc in situatiile de acut cum este cazul perforatiei (abdomen acut chirurgical), tumori, hemoragii importante.
Restrictii alimentare?
Este indicat sa se evite excesul alimentar de orice fel si de exclus: grasimi, prajeli, condimente, alcool, bauturi carbogazoase si orice aliment care observa pacientul ca ii declanseaza simptomatologia.
Dr. Laura Panait